Avangardni Slovenci večeras u Rojcu

Žoambo Žoet Workestrao
Žoambo Žoet Workestrao

Večeras će u Monteparadiso klubu u podzemlju Rojca, s početkom u 22.30 sati, nastupiti slovenski avangardni bend Žoambo Žoet Workestrao, uz prethodnu podršku pulskog noise sastava Udav.

S više od 20 godina djelovanja, Žoambo Žoet Workestrao jedinstvena su pojava na širim prostorima. Nastali su 1992. godine kao projekt trojice provincijalnih studenata gladnih nove muzike. Osnovani u vrijeme nedostatka domaće i uvozne avangarde, počeli su svirati ono što im je nedostajalo.

Iako su počeli kao klasični rock trio s vremenom su postali kvintet. U svoju su glazbu pomiješali sve moguće žanrove - od hardcorea i noisea sve do jazza, rocka te ruralnih muzičkih tradicija zemalja Pakta za stabilnost u jugoistočnoj Europi.

Imenovanje ovog ansambla bilo je motivirano južnoameričkim sapunicama ("Jumbo Jet Orchestra" na portugalskom). Danas Žoambo u Sloveniji često služi kao referenca za neke čudne, nove muzičke stilove. Glazba je narativno strukturirana i udaljava se od pop forme (strofe - refreni).

Tekstovi o ljubavi i ratu rijetko nisu fragmentirani na nadrealističke slike, a češće su podređeni grotesknim zvučnim efektima. Sebe smatraju sljedbenicima brechtovskog teatra i poezije. Iza sebe imaju pet samostalnih albuma i bezbroj koncerata, a posljednji album "Soap For Sweatshops/Milo za delovno silo" objavili su prije dvije godine.

Pulski Udav djeluju od 2008. godine. Idući putovima neistraženog, eksperimentalnog načina izražavanja, ovaj je bend na pulsku scenu donio nešto novo, a koncerti su im iznimno energični. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter