Avangarda na reviji Sposa Newsa

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vrlo elegantna i decentna haljina pulskog modnog dizajnera Uroša Raguža, u ciju je izradu utrošeno gotovo 50 metara materijala, a izbušeno oko 1.400 rupica, proglašena je najboljom haljinom na središnjoj modnoj reviji desetog istarskog festivala vjencanja Sposa News sinoc u hotelu Histria.

Ove je godine na ovoj tradicionalnoj reviji natjecateljskog karaktera sudjelovao rekordan broj modnih dizajnera - njih 14, uglavnom iz Istre. Svaki od njih predstavio se po jednim modelom/vjencanicom, a jedini kriteriji je bio: samo ne klasicno i dosadno. A rezultat su bile avangardne i neuobicajene haljine gotovo svih boja, a najmanje bijele.

Žiri, kojim je predsjedavala pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy, ocijenio je da je u tome najbolje uspio Uroš Raguž, dok je drugo mjesto, za svega pet bodova razlike, pripalo Antoneli Gregorovic iz Vodnjana koja je predstavila svoju zanimljivu haljinu izradenu od tafta, svile i tila koja se može nositi na tri nacina.

Potpuno drugacija od svih na reviji bila je haljina rijecke modne dizajnerice Tajci Cekade, koja je treceplasirana. Rijec je o futuristickoj vjencanici srebrne boje s metalnim dijelovima i cijevima koje izviru iz haljine. Inace, Cekada dizajnira i izraduje kostime za nastupe i spotove Leta 3, Pipschips & Videoclipsa, Lollobrigide i Putokaza.



Uz tri nagradene haljine, na reviji su videne i druge dojmljive vjencanice. Jedna od njih je otkacena haljina dizajnerice Eni Surijan iz Labina koju cini zlatni baloner i crveni kožni topic. Dizajnerica Daliborka Babic iz Sv. Lovreca predstavila je pak vjencanicu izradenu od srebrnog lamea, rezanu u puno krojnih dijelova koji se ispreplicu.

Kreatorica Sanja Kaic inspiraciju je pronašla u 17. stoljecu. Na reviji smo mogli vidjeti i eko-vjencanicu dizajnerice Else Demark Mazalovic - ELIV, kojoj je za inspiraciju poslužila netaknuta priroda. Prošlogodišnja pobjednica Sposa Newsa Doris Kolic predstavila je neobicnu haljinu bijele boje s resicama i vjencanim "turbanom".



"Battitto del cuore", odnosno "Otkucaji srca" naziv je kreacije modne stilistice Elene Vižentin. Kreatorici Vesni Mileta kao inspiracija pri izradi vjencane haljine poslužili su ruski etno elementi. Kristina Nefat je pokazala dojmljivu crvenu haljinu koja puno otkriva. Vjencanica Katje Kliba neodoljivo podsjeca na hrvatsku dance scenu s pocetka devedesetih - zlatne, uske hlace, zlatne platforma cipele, rukavice sa zebra uzorkom.

Posljednja dva kreatora koja su se predstavila bili su Saša ?ukic Obradovic i Branka Popov. Saša je svoju haljinu nazvao "Lady of the future", dok je Brankin model inspiriran viktorijanskim i suvremenim dobom.


Podijeli: Facebook Twiter