Autorica "50 nijansi sive" najplaćenija na svijetu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Britanska spisateljica E. L. James, autorica popularne erotske trilogije "50 nijansi", najbolje je plaćena književnica svijeta, prenosi britanski Guardian.

Autorica koja je počela pisati prije samo četiri godine, a svojim je izrazito dobro prihvaćenim romanima popularizirala erotiku kao književni žanr, u godini dana do kraja lipnja zaradila je 95 milijuna dolara (72 milijuna eura), pokazuju podaci časopisa Forbes, koji ju je stavio na prvo mjesto svoje ovogodišnje ljestvice najplaćenijih svjetskih književnika.

Na mjestu najplaćenijih književnika svijeta James je nakon tri uzastopne godine zamijenila američkog pisca krimića Jamesa Pattersona, koji se tako našao na drugom mjestu, sa zaradom od 91 milijun dolara. Na trećem je mjestu autorica "Igara gladi" Suzanne Collins, s 55 milijuna dolara zarade.

Prvijenac E. L. James "50 nijansi sive", roman o erotski nabijenom odnosu 27-godišnjeg milijunaša Christiana Greya i studentice Anastasie Steele, prodan je u više od 70 milijuna primjeraka diljem svijeta, a izdavačka prava otkupilo je 37 zemalja. Na samom vrhuncu popularnosti, tri knjige toga serijala tjedno su zarađivale više od milijun dolara.

Dodatnih oko pet milijuna dolara James (50), pravog imena Erika Leonard, u protekloj je godini zaradila i od prodaje filmskih prava. Filmska adaptacija romana trebala bi svjetlo dana ugledati 1. kolovoza 2014. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter