Autori iz raznih krajeva Istre

Mohorović, Krnjus, Peruško, Čikan Ružić i Pernić (N. O. R.)
Mohorović, Krnjus, Peruško, Čikan Ružić i Pernić (N. O. R.)

Po dvadeset i četvrti put Rovinjsko Selo bio je domaćin susreta čakavske poezije. Na Seljanskim susretima, održanim u Domu kulture koji je za ovu specijalnu prigodu fotografijama ukrasila Mercedes Brajnović, a glasovima i pjesmom ispunili mladi Kevin i Ketlin Bugarin predstavili su se Ana Krnjus (Pazin), Daniel Mohorović (Labin), Vladimir Pernić (Roč), Marija Peruško (Medulin) i Mira Ružić Čikan (Rovinj).

Večer čakavske poezije otvorila je Ana Krnjus, ponosna vlasnica zbirke pjesama "Litrati vremena" i zajedničke zbirke "Lipa nan je Istra". Njena odskočna daska za bavljenjem i pisanjem poezije bili su Verši na šterni i to unazad deset godina i od tada je njihova vjerna sudionica. Upravo ove godine njezine će se pjesme naći i u novom izdanju zbirke Hrvatskog sabora kulture.

Pisac kratkih priča, dramoleta i eseja Daniel Mohorović, ujedno bloger i pjesnik, kao i nastavnik ekonomskih predmeta i županijski vijećnik, bio je sljedeći interpret svojih stihova. Mohorovičić, je naime objavio dvojezičnu knjigu izabrane poezije i proze pod naslovom "Hajka", a dobitnik je i prve nagrade na literarnom natječaju Ca je Ča za pjesmu "Akademik Kamaljer".

O sljedećem gostu Seljanskih susreta, teško je bilo što novoga napisati. On je Vladimir Pernić, novinar, publicist, organizator kulturnih manifestacija, osoba koja ljubav prema zavičaju pretače u stihove.

Umirovljena učiteljica Marija Peruško voditeljica sekcije koja promiče očuvanje jezične baštine "Mendula" čuvarica je medulinske beside. Napisala je Rječnik medulinskog govora 2010. godine, s 9.650 riječi, a priprema djelo "Frazemi u govoru Medulina".

Posljednja gošća Seljanskih susreta bila je Mira Čikan Ružić, koja se ponovno vratila rodnome mjestu. Njeni stihovi nalaze se u nekolicini zajedničkih zbirki pjesama, a objavila je i samostalnu zbirku kratkih priča "Vrime za skalati brime". Večer čakavske poezije, pod pokroviteljstvom Grada Rovinja i ovog su puta organizirali i vodili članovi KUD-a "Stjepan Žiža" iz Rovinjskog Sela. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter