Autori iz Istre na Danima hrvatskog filma

Kadar iz filma 'Contrada' Matije Debeljuha
Kadar iz filma 'Contrada' Matije Debeljuha

Ovogodišnji, 22. dani hrvatskoga filma u Zagrebu svečano će biti otvoreni u ponedjeljak, 15. travnja, u 20.30 sati dodjelom posebnog, Zlatnog Oktavijana za životno djelo režiseru Tomislavu Radiću te izborom filmova koji će se sve do 20. travnja prikazivati u konkurenciji za nagrade u Studentskom centru.

Među stotinjak filmova, od preko 350 koliko ih je bilo prijavljeno, nekoliko je istarskih autora. Među njima je nekoliko starih sudionika Dana hrvatskog filma koji su se na ovoj filmskoj smotri u neku ruku i afirmirali, poput Matije Debeljuha ("Contrada") te  Gorana Škofića čiji se film "Fronta" prikazuje u  eksperimentalnom žanru u utorak u 18 sati.

U petak, 19. travnja, u 18 sati na programu je dokumentarac Biljane Čakić-Veselič i Tomislava Lovre Pavleke "Jazz  Apartment:  kako je nastao Last Minute Open Jazz Festival u Balama". Zadnjeg festivalskog dana u subotu, 20. travnja, kada se manifestacija zatvara dodjelom nagrada i prikazom nagrađenih filmova, među tridesetak spotova je i onaj "Alone" pulskog The Chwegera u režiji Matije Ferlina.

U programu se zapaža velik broj kratkih igranih filmova, više od dvadeset, a među njima je dosta novih autora, ali i već afirmiranih redatelja, poput Radislava Jovanova Gonze, Igora Mirkovića, Hane Jušić, Alda Tardozzija, Daine Oniunas Pusić, Barbare Vekarić, Sare Hribar, Zvonimira Jurića i Antonija Nuića, Miroslava Sikavice. Dokumentarci su malo podbacili, drže se još Silvio Mirošničenko, Goran Dević i Zvonimir Jurić, Nebojša Slijepčević, ali obećava velik broj novih imena, kao i kod eksperimentalnog filma, čak 11, i animiranog filma (13, među kojima su Ivana Guljašević, Krešimir Zimonić, Tomislav Šoban i Darko Vidačković). Spotovi su opet uzeli maha i privukli nove autore, čak i one iz svijeta teatra (Mario Kovač) koji su svratili u filmske vode, ili zbog sveopćeg nedostatka novca rade uslugu svojim kolegama u glazbenoj branši. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter