Autor iznimnih stvaralačkih dosega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Povodom početka akademske godine 2014./2015. i obilježavanja tjedna talijanskog jezika i kulture, u svečanoj dvorani "Tone Peruško" pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile danas je održan susret s argentinskim književnikom Juan Octavio Prenzom.

O ovom uglednom književniku i njegovom književnom stvaralaštvu govorio je profesor emeritus Elvio Guagnini sa Sveučilišta u Trstu, te dr. Elis Deghenghi Olujić s Odjela za studij na talijanskom jeziku pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Juan Octavio Prenz rođen je u Argentini, a zanimljivo je da je istarskog podrijetla: njegovi su roditelji rođeni u središnjoj Istri, a emigrirali su u Argentinu tridesetih godina prošlog stoljeća.

Prilikom ovoga susreta gdje je detaljno predstavljen njegov opus, te gdje je istaknuto i njegovo prijateljstvo s Borgesom i Nerudom, Prenz je govorio i o svojim istarskim korijenima, budući da mu je majka iz Cerovlja, a otac iz Kringe, te o tome kako je već u djetinjstvu slušao priče o Velom Joži.

- Prenz je iznimno osebujan autor, njegovo stvaralaštvo ulazi u razne tematske i interesne sfere, a objavio je brojne naslove. U nekim je svojim djelima pomalo kafkijanski, ima vrlo razrađeni stil i u stanju je percipirati detalje na vrlo sugestivan način. On je povjesničar španjolske književnosti, esejist, književnik, prevoditelj, a sve to čini vrlo dobro i kvalitetno, kazao je Elvio Guagnini predstavljajući njegovo stvaralaštvo. Premda je Prenz rođen u Argentini, više od pola života proveo je izvan domovine, kazao je da njegove kćeri govore šest jezika, te da nikada im nije dao da osjete ezgil. Prisjetio se i brojnih književnih i životnih susreta. Zanimljivo je spomenuti da je Prenz, kada je bio primoran napustiti Argentinu zbog političkih razloga, živio i radio u Beogradu, i to u dva navrata, te da sada već gotovo 35 godina živi i radi u Trstu. Pri predstavljanju njegova narativnog i pjesničkog rada, posebna je pozornost posvećena njegovom nedavno objavljenom romanu "Il signor Kreck" (2014.). (V. BEGIĆ)

 


Podijeli: Facebook Twiter