Autoportreti ?ure Sedera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba jedanaest autoportreta 83-godišnjeg doajena hrvatskog slikarstva ?ure Sedera otvorena je u zagrebackoj galeriji "Josip Racic".

Izloženi Sederovi autoportreti, u tehnikama ulja na platnu i tempere na papiru, vecinom su nastali 2007. godine, a po svojoj figurativnosti predstavljaju odmak od umjetnikova apstraktnog stvaralaštva iz 60-ih godina prošloga stoljeca, rekao je na otvorenju autor postava, kustos Željko Rus.

Djela nose jednostavne nazive, primjerice "Autoportret s rucnikom", "Autoportret u smedem", "Autoportret sa zumbulom"... Samo dva djela potjecu iz prijašnjih godina, od kojih jedno, autoportret iz 1997., po Rusovoj ocjeni, predstavlja najveci domet Sederova stvaralaštva.

- Ovo je samo mali isjecak iz velikog opusa ?ure Sedera, po umjetnikovoj želji složen po mjeri prostora galerije "Racic". Na zalasku prvog desetljeca 21. stoljeca ovakva mala grupacija autoportreta mali je kuriozum kao tema izložbe, ali i kao Sederova slikarska tema, rekao je na otvorenju Željko Rus, jedan od najboljih poznavatelja Sederova opusa.

Slikar i akademik ?uro Seder (1927.) snažno je obilježio kontroverzni duh slikarstva druge polovice 20. stoljeca. Kao jedan od protagonista avangardnih kretanja u slikarstvu 60-ih godina i clan grupe Gorgona pocetkom osamdesetih doživio je umjetnicki obrat okrenuvši se figurativnom slikarstvu. U razdoblju 1983. - 1987. obnašao je dužnost dekana na ALU-u. Od umirovljenja 1998. u statusu je profesora emeritusa. Od 2000. godine clan je Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Izložba se može razgledati do 25. ožujka.


Podijeli: Facebook Twiter