Autoportreti Thee Akelic i Memoari Petre Pocanic

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na nedavno održanoj manifestaciji Photodays cak se pet autora iz Istre plasiralo u finale u raznim kategorijama. U kategoriji Portfolio, odnosno Fotograf godine, plasirale su se Puljanka Thea Akelic i Porecanka Petra Pocanic.

- Fotografija je moja velika strast, samouka sam, a iako nisam pobijedila, taj me izvrstan plasman samo dodatno motivirao za daljnji rad. Predstavila sam se serijom autoportreta nastalih prošle godine, kazala je Thea Akelic.

Rijec je o crno-bijelim radovima na kojima je portretirala samu sebe prerušenu u, primjerice, Charlieja Chaplina, Sherlocka Holmesa ili Tužnog Pjera.

Dojmljive su i njezine fotografije mrtve prirode u crno-bijeloj tehnici, na kojima je vidljiv i utjecaj Hitchockovih filmova, a te fotografije imaju ponekad i naglašen narativni karakter.

Thea Akelic preferira crno-bijelu fotografiju jer smatra da tom tehnikom može jace izraziti razna stanja duše i emocije koje zatim i pretace u svoje radove.

Porecanka Petra Pocanic po struci je graficka dizajnerica. Fotografijom se bavi od studentskih dana.

- Fotografije izabrane za finale Photodaysa pripadaju seriji od 11 uradaka naslovljenih "Memoari". Mada se ne bavim profesionalno fotografijom, plasman u finale Photodaysa u kategoriji Fotograf godine iznimno me obradovao i motivirao na daljnji rad. Iako su moji radovi došli do završnice ovoga natjecaja, nemam fotografski aparat, kazala je Pocanic.

Ova mlada umjetnica sudjeluje na brojnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu, a od nagrada i priznanja izdvajamo drugo mjesto na 2nd International Sticker Awardu (radovi iz cijelog svijeta koji prikazuju stanje svjetskog street arta sa stickerom/naljepnicom kao osnovnim medijem komunikacije, a nagradena je i na XI. bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Grckoj te bijenalu postera u Ciudad de Mexicu.


Podijeli: Facebook Twiter