Autoplin poskupio na rekordnih 5,30 kuna

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Cijena autoplina je u srijedu, na užas onih koji su izdvajali desetak tisuca kuna za ugradnju spremnika, ponovno porasla, i to na dosad rekordnih 5,30 kuna! Prethodno se njegova cijena niz godina, sve do novog obracuna cijena u svibnju 2009. godine, nije mijenjala s 3,35 kuna po litri.

Istovremeno, ukapljeni naftni plin (UNP) za grijanje poskupio je za 31 posto - s 3,37 na 4,42 kune po litri. Dakle autoplin je od svibnja 2009. godine poskupio za 63 posto, a isto to gorivo namijenjeno grijanju za 48 posto!

Prema informacijama Udruge za ukapljeni naftni plin, ciji ce predstavnici danas zbog stalnog porasta cijene autoplina ici na sastanak u Inu, vec je tijekom srijede 30-ak vlasnika zatražilo da se iz njihovih automobila izvadi spremnik za ovo gorivo. Prema rijecima Branimira Palunka, clana Upravnog odbora Udruge za UNP, ljudi su prestravljeni novom cijenom, strahuju da ce ona uskoro doseci i šest kuna po litri pa im se ovo gorivo, pored vec skuplje registracije (za 500 kuna) i dva potrebna servisa godišnje, više nece isplatiti.

Makar je od svibnja prošle godine ugradnja spremnika za ovo gorivo pojeftinila, spustivši se na oko 7.500 kuna, vozaci u ovome više nemaju racunicu. Iz tog je razloga od nekadašnjih 335 instalaterskih radionica s 1.500 zaposlenih, preživjelo samo njih pedesetak, dok je broj zaposlenih pao s nekadašnjih 1.500 na oko dvije stotine.

Rezultat je to novog izracuna cijene UNP-a, koji je na snagu stupio u svibnju 2009. godine i cijenu UNP-a mijenjao, uglavnom naviše, svaki mjesec dosad.

U tom je periodu, podaci su Centra za vozila s kojima raspolaže Udruga za UNP, broj onih koji (legalno) voze na autoplin smanjen sa 73.000 na 59.000, što znaci da 14.000 vozaca nije ponovno registriralo svoje vozilo na autoplin, ili je spremnik izvadilo.


Podijeli: Facebook Twiter