Autonomija Istre za bolju zaštitu talijanske manjine

Furio Radin (M. ANGELINI)
Furio Radin (M. ANGELINI)

Ovaj će mandat biti težak u smislu institucionalne sigurnosti, što se može vidjeti po predizbornoj retorici. U posljednjih godinu dana razina tolerancije prema drugačijima u Hrvatskoj je srozana. Regresiju u toleranciji nagovijestile su izjave nekih političara desnice, eurozastupnica i govor mržnje na pojedinim internetskim portalima, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare Furio Radin, nezavisni kandidat talijanske manjine u 12. izbornoj jedinici, predstavljajući svoj program.

Netolerancija se, prema njegovim riječima, od tada samo potencirala, pojavili su se stranački crnokošuljaši (aludira na postrojavanje stranačke vojske HDSSB-a, op. n.). "I kod desnice i kod ljevice javlja se nacionalno naglašena predizborna retorika koju neće biti lako poništiti nakon izbora. Tu je i peticija za vraćanje ustaškog pozdrava, koju su potpisali neki hrvatski intelektualci i čak dvojica biskupa. Nije slučajno da jedan od rodonačelnika povratka pozdrava za dom spremni, nogometaš Josip Šimunić, postaje pomoćnik izbornika hrvatske reprezentacije nakon što ga je FIFA zapravo doživotno suspendirala. Zbog svih tih razloga, predviđam da će mandat biti težak, pogotovo ako tome dodamo još da ekonomija ne funkcionira i da postoji novi problem za Hrvatsku - migracija", upozorio je Radin.

Smatra da Hrvatska treba imati human pristup prema migrantima, "ali je činjenica da će oni utjecati na društveni i politički život zemlje, jer će jedan dio njih sigurno ostati". Prema njegovom mišljenju, to će neminovno donijeti društvene promjene. "Na to trebamo biti spremni ako ne želimo negativan utjecaj, a zasad su sve naznake da ćemo to prihvatiti negativno."

Podsjetio je da se već godinama bavi temama dvojezičnosti, kulture, identiteta. "Kulturu i identitet treba sačuvati na što višem nivou. To se postiže decentralizacijom političke moći, odnosno uvođenjem određene autonomije, pogotovo na ovom području, u Istri. No, zasad je više riječ o mitu, nego o stvarnosti. Autonomija Istre sigurno bi podigla razinu zaštite kulture, identiteta i upotrebe jezika talijanske manjine."

Radin se požalio da su se nepoznati pojedinci okomili na njegovu kampanju govorom mržnje. "Očito neki smatraju provokacijom i uvredom što su moji plakati na talijanskom jeziku, trgaju ih pa ih moramo često mijenjati. To je pokazatelj političkog i mentalnog siromaštva određenih krugova."

Jedna od točaka njegovog programa su mladi kojima, ističe, treba dati više prostora na upravljanje i pružiti im bolje obrazovanje. I umirovljenici su, rekao je, važan dio populacije. "U Talijanskoj zajednici pokušavamo uvesti sveučilište za treću životnu dob, gdje bi slušali predavanja iz oblasti koje ih zanimaju - medicina, sport, informatika, povijest…", naveo je. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter