Autonomija Istre neostvarena želja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Zašto ste stalno jedini kandidat za šefa IDS-a? Tu nema izbora. Gdje se izgubila demokracija?

- Zar zaboravljate na kandidature osoba koje su svaka na svoj nacin doprinijele stranci, ali nažalost i ostavili nas na vrlo tužan nacin. Da nabrojim samo neke: Debeljuh, Delbianco, Herak, Martincic, Pauletta itd.

- Koliko su za uvjetnu suglasnost na ugovor o projektu Brijuni rivijera na Županijskoj skupštini "krivci" nezavisni vijecnici, nevladine udruge i strucnjaci?

- Ta je sjednica bila super. Sve što se sada zbiva oko Brijuni rivijere je odlicno. Vidjelo se da iza tzv. udruge Volim Pulu stoji par pojedinaca koji nemaju nikakvog utjecaja medu gradanima. To je tako ocito i iznimno me veseli što su gradani Pule prihvatili razvojni program koji Pulu može pretvoriti u najbolju mediteransku destinaciju. Pula s Brijunima ima daleko najjaci razvojni potencijal u Hrvatskoj i ucinit cu sve da upravo ona postane simbol uspjeha naše politike. Mada nisam Puležan, ne dam nikome pravo da više voli Pulu od mene. Zaslužan sam za dobivanje pulskog sveucilišta, mnogobrojne infrastrukturne i druge projekte, a kad još krenemo s novom bolnicom, vjerujem da ce svaki gradanin Pule biti zadovoljan mojim angažmanom u politici.

- Uvjetnu suglasnost su dali pulski vijecnici. Jeste li zaslužni i za to što se pulska bolnica "rada" godinama?

- Bolnica je "teška" sto milijuna eura i iznimno je kompleksna i zahtjevna za realizaciju. Potrošili smo godinu-dvije više nego što sam ocekivao. Pred zakljucenjem smo dogovora s Ministarstvom zdravstva i nacelno smo usuglasili tekst sporazuma o financiranju i izgradnji bolnice.

- Osjecate li se odgovornim za dolazak Rockwoola u Istru. Rekli ste da su vas IDS-ovsko vijece Picna i nacelnik "ucjenjivali" jer su od Županije tražili pet milijuna kuna godišnje ako tvornica ne dode. Je li vas lako "ucijeniti"? Je li bilo još takvih primjera?

- Svi znaju da sam bio protiv dolaska Rockwoola i zato su Picanci i glasali opet za mene. Baš mi je majka koja je bila Austrijanka usadila brigu za okoliš. Istra ulaže ogroman novac u cist okoliš, i to nam je izuzetno važno za kvalitetu življenja. Bilo je ucjena, ali još više prijetnji. No, to je uglavnom iza nas jer oni koji su nas ili mene pokušavali ucjenjivati ili zaplašiti odustali su jer ne popuštamo nikada takvima.

- Osnivaci IDS-a uglavnom nisu u stranci, kriticni su prema politici koju vodi stranka, dok Vama zamjeraju bahatost i autoritativnost. Jeste li istarski Tudman ili Sanader?

- Ne odgovaram na takve provokacije. Pa neka vam i to zvuci bahato.

- U sporu oko Sv. Jurja ste izgubili na sudu, bespravno ste gradili i pred HTV-ovim kamerama rušili vinski podrum. Marketing vam ide dobro. Koliko u radu stranke i Županije pomažu PR agencije i strucnjaci i koliko to košta?

- Tocno, srušen mi je podrum ukopan u zemlju i zato sam napravio predstavu da svi vide da se tu ustvari radi najviše o politici. Uostalom Sv. Juraj je postao, na neki nacin, i simbol obnove unutrašnjosti Istre i jako sam sretan zbog toga. Osobno sam protiv angažmana takvih agencija jer IDS je najbolji PR za sebe. Naravno, to podrazumijeva uspješno upravljanje Istrom. Za svoj rad i nastupe koristim iskljucivo vlastito znanje i iskustvo i nikoga drugoga. Smatram se zaista strucnim, a to potvrduju i rezultati.

- Predsjednik IDS-a ili župan?

-
Velika je odgovornost biti predsjednik IDS-a. Velika je cast biti istarski župan!

- Neostvarena želja?

- Regionalna autonomija Istre. (Razgovarala Selvina BENIC)

CIJELI RAZGOVOR MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter