Automatski zaustavljen rad nuklearke Krško

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Nuklearnoj elektrani Krško jutros oko 5 sati došlo je do "automatske kratkotrajne zaustave isključivo radi neodgovarajućeg djelovanja novog sustava za mjerenje temperature reaktorskog hladila", a očekuje se da će nuklearka biti ponovo uključena na mrežu do početka slijedećeg tjedna, izvijestili su iz Krškog.

Kako se navodi u priopćenju, nuklearna elektrana je nakon završenog remonta u utorak ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu te je postupno podizala snagu, a jutros nešto prije 5 sati "pri stabilnom radu na 90 posto snage došlo je do automatske zaustave".

U trenutku aktivacije automatskog zaustavljanja svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrijednosti, naglašava se.

- Uzrok zaustavljanja je neodgovarajući odziv elektroničkog sklopa koji je povezan s novo ugrađenim sustavom za mjerenje temperature reaktorskog hladila, ističe Ida Novak Jerele iz Odnosa s javnošću.

Zaključeno je da uzrok aktivacije sustava nije povezan sa stvarnim vrijednostima parametara, odnosno stanjem elektrane, već neodgovarajućim odzivom elektronike, a u tijeku je detaljan dijagnostički postupak.

- Prilikom zaustavljanja svi su sustavi radili ispravno, postupilo se u skladu s normalnim operativnim postupcima. Elektrana je u stabilna u pogonskom stanju tople zaustave, piše u priopćenju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter