Autom po Kamenjaku samo do parkirališne zone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Još jedna sezona pred vratima u prvi plan stavlja problem prometnih gužvi i prašine na Kamenjaku pa je Javna ustanova Kamenjak oznacila 12 parkirnih zona na tom zašticenom podrucju. Parkiranje ce biti moguce samo u tim zonama, a prema njima ce vozace usmjeravati djelatnici Javne ustanove.

Pretpostavka je da ce se time smanjiti i broj provala u automobile, koji su dosad bili parkirani na manje pristupacnim mjestima. Problem prašine pokušat ce se riješiti, ali ne prije ove sezone jer se tek priprema dokumentacija za sanaciju prometnica ekološkim metodama, odnosno posebnim geomaterijalom koji bi onemogucio podizanje prašine.

Ravnatelj Javne ustanove Kamenjak Neven Iveša kaže da je takva vrsta investicije teška dva milijuna kuna i prometnice ce se sanirati tek krajem ove godine, odnosno po dobivanju svih dozvola i osiguravanju sredstava.

- Tek kada smanjimo prašinu, stvorit ce se uvjeti za uvodenje elektricnih vozila, najvjerojatnije vlakica, koji bi u buducnosti prevozio posjetitelje po Kamenjaku, ali samo one koji to žele jer nece biti obveza svakoga da kupi kartu za vlakic. Rijec je o ekološkom elektricnom vlakicu cija je vrijednost oko 1,2 milijuna kuna. Što se tice automobila, oni ce se moci parkirati kod rampe, gdje je prostornim planom predvideno parkiralište. Cilj uvodenja vlakica je prometno rasterecenje zašticenog podrucja, objašnjava Iveša.

Nova sezona - nove cijene

Odlukom Upravnog vijeca JU Kamenjak od sezone vrijede nove cijene ulaza. Od 28. travnja do 1. srpnja cijena ulaznice za automobil bit ce 25 kuna (lani 20 kuna), a za motocikl 15 kuna. Od 1. srpnja do 30. kolovoza ulaz autom ce se placati 35 kuna (lani 25), a motociklom 20 kuna. Od 1. rujna do kraja mjeseca cijene se vracaju na 25 kuna za auto (kao i lani) i 15 kuna za motocikl.

Do besplatne ulaznice radnom akcijom

Svi koji žele ulaznicu za Kamenjak s 50 posto popusta ili potpuno besplatno (ako su sudjelovali na prvoj radnoj akciji), mogu se u subotu ukljuciti u drugu radnu akciju cišcenja Donjeg Kamenjaka i medulinskog arhipelaga. Popisivanje sudionika pocinje u Kuci prirode Kamenjak u 8 sati. Sudionici trebaju biti prikladno odjeveni za rad na terenu, a poželjno je i da imaju radne rukavice. (T. GRBIC)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter