Autohtona labinska kuhinja oduševila posjetitelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Udruženje obrtnika Labin u suradnji s TZ-om grada i agencijom Vozila organizirala je u nedjelju na rivi prezentaciju autohtone labinske kuhinje "Ca su kuhale naše none". Nedjeljnim šetacima jela su nudile ekipe iz sedam restorana i buduci kuhari iz Srednje škole Mate Blažine, a gastronomski doživljaj mogao se zaokružiti vinima obitelji Bacac iz Kukurini.

U nekim jelima kuhari su se strogo držali recepta, a drugima su se odvažili na svoj "dodir" prema trenutacnom nadahnucu, ali u koncanici je rezultat bio isti: sva je hrana planula, a jednaka "sudbina" zadesila je i butelje vina.

Klasicnu istarsku maneštru s trukinjicom i kosti od pršuta, onu koja se kuha najmanje cetiri sata, a zaprženi zapešt joj se dodaje na kraju, priredio je restoran Tina. Restoran Marina nastupio je s neodoljivom salatom od hobotnice, a Miramare se predstavio starinskim rižotom od liganja koji je ugodno iznenadio mnoge koji su mislili da znaju kakav je okus tom jelu. Velo kafe je izašlo sa savorom, slabo poznatim, ali zato vrlo primamljivim specijalitetom koji se priprema od mariniranih srdela i obilnih kolicina luka. Restoran Dorina publiku je osvojio kalamarima s krumpirom u crepnji, a Vale vista i Tomažici (zajednicki vlasnik) pobrinuli su se za to da ne nedostaje fuža i njoka koje su servirali s kokošjim umakom – žgvacetom. Srednjoškolci su uspješno pripremili posno predblagdansko jelo srdele s pasuticama i "broskvom na padelu". Svoj prilog keramickim posudama za kuhanje dao je grncarski obrt Merania.

Do kraja turisticke sezone priredba ce se održati još sedam puta, a odjek ove prve kazuje da je ideja o obogacivanju turisticke ponude predstavljanjem domace kuhinje bio pravi potez.

 


Podijeli: Facebook Twiter