Autobusom iz Karojbe u školu u Buzet

Srednja škola u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Srednja škola u Buzetu (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Nova autobusna linija za učenike Srednje škole Buzet od početka idućeg tjedna povezivat će Karojbu, Motovun, Livade, Gradinje, Istarske toplice i Buzet. Vozit će samo tijekom školskih mjeseci, s polaskom u 7.15 iz Karojbe i povratkom iz Buzeta za Karojbu u 14.30 sati, a osim srednjoškolaca moći će je koristiti i ostali zainteresirani putnici.

Sigurniji put do škole

- Godinama s područja Karojbe, Motovuna, Livada, Gradinja imamo učenike u našoj školi, a do sada za njih nije bio organiziran javni prijevoz. Dolazili su u organizaciji roditelja ili su stopirali, što je vrlo nesigurno, te smo im htjeli omogućiti sigurniji put do škole i povratak kućama. Kontaktirali smo više prijevoznika, no interes je pokazao samo buzetski obrtnik Branko Golojka, vlasnik firme Volte. Ta se linija na početku vjerojatno neće isplatiti, ali nama će omogućiti da promoviramo školu na području gdje prije nismo mogli zahvaljujući organiziranom prijevozu učenika, ističe ravnateljica Srednje škole Marija Pavletić.

Pavletić napominje da to nije samo školska linija, već javni prijevoz za sve stanovnike tog područja koji gravitiraju Buzetu. Za sada će tu liniju koristiti 15-ak srednjoškolaca, a dogodine možda i više, posebno zbog velikog interesa za smjer tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, kojim je omogućeno praktičnu nastavu odraditi u suvremeno opremljenim praktikumima Srednje tehničke škole u Kopru.

S obzirom je to redovna autobusna linija, učenici će moći zatražiti subvencioniranje troškova javnog prijevoza iz državnog proračuna. Za polaznike prvog razreda Srednje škole Buzet, neovisno iz kojeg područja dolaze, iz buzetskog gradskog proračuna osigurana je k tome mjesečna potpora u obrazovanju od po 200 kuna, odnosno 250 i 300 kuna za one koji su udaljeniji od 30 kilometara. "Nadamo se da bi ne samo u strukovnim već i u gimnazijskim odjelima mogli dobiti nove učenike zahvaljujući autobusnoj liniji koja se otvara", optimistična je Pavletić.

Povoljna cijena

Cijena je izuzetno povoljna, kaže ravnateljica, jer buzetski prijevoznik se u to nije upustio radi brze zarade.

- Podržao sam inicijativu Srednje škole, javio se u Istarsku županiju te je odobreno uvođenje nove autobusne linije. Kooperant je prijevoznik iz Karojbe, a naknadno se javio i Autotrans što je garancija za kontinuitet prijevoza, izjavio je Golojka.

Javni prijevoz dobrodošao i starijima

Uvođenju nove autobusne linije podršku su dali Grad Buzet te općine Karojba, Motovun i Oprtalj s ciljem prometnog povezivanja ovog područja. Izravna potreba za ovakvom linijom pokazala se zbog srednjoškolaca koji svakodnevno putuju u Buzet i ovisni su o prijevozu roditelja, susjeda ili poznanika koji jutrom idu na posao u pravcu Buzeta, no zadovoljila bi i potrebe starijih osoba koje su potpuno ovisne o prijevozu mlađih koji najčešće prijepodne rade.

Srednju školu u Buzetu pohađa 134 učenika u deset razreda, četiri gimnazijska i tri strukovna u kojima se obrazuju budući tehničari za električne strojeve s primijenjenim računalstvom, automehaničari, elektromehaničari i strojari. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter