Autobusne karte nece poskupjeti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc (naknadnom) pozitivnom mišljenju Savjeta potrošaca javnih usluga grada Pule o poskupljenju autobusnih karata prve zone za jednu kunu - sa šest na sedam, gradonacelnik Boris Miletic odbio je zahtjev Pulaprometa.

"Zasad smatram da cijene ne treba mijenjati jer sam gradanima i obecao da u ovoj godini cijene komunalnih usluga necemo povecavati. Medutim, zatražio sam da to društvo preispita cijene, pogotovo u dijelu besplatnog gradskog prijevoza za sve umirovljenike. Smatram da u tu odluku treba ugraditi imovinski cenzus i da to treba biti kljucno mjerilo, a ne da, samo zato što je netko po statusu umirovljenik, bez obzira na to što možda ima i mirovinu od šest i sedam tisuca kuna, ulazi u kategoriju putnika koji imaju pravo na besplatan gradski prijevoz", objasnio je Miletic.

Upitan kako ce se pokriti mjesecni gubitak koji po izracunu Pulaprometa, bez tog traženog povecanja, iznosi 30 tisuca kuna, gradonacelnik kaže da vjeruje da ce se dodatna sredstva namaknuti upravo izdvajanjem od dijela danas povlaštene kategorije korisnika. Dakle, mjesecni gubitak pokrivat ce se iz umirovljenickih karata, a ne iz proracuna, rekao je.

Gradonacelnik s razlogom nije prihvatio pozitivno mišljenje savjeta ili se, pak, poveo za njegovim prvim ocitovanjem. Naime, nedavno oformljeno tijelo u svega sedam dana dalo je dva oprecna mišljenja o istom zahtjevu. Negativno mišljenje dali su 5. studenog, a vec 13. studenog predomislili su se i podržali traženo poskupljenje. Nejasno je zbog cega se isti predmet našao dvaput na sjednici savjeta te kako je moguce da u tjedan dana da dva oprecna mišljenja.

U obrazloženju odbijanja suglasnosti navodi se da povecanje cijena ne bi bitno utjecalo na poslovanje Pulaprometa, ali bi ugrozilo standard korisnika usluga u prvoj zoni, te se napominje da je savjet potrošaca dao negativno mišljenje. "Trebat cemo pronaci drugu mogucnost za ostvarenje prihoda. Gradonacelnik je problem vjerojatno sagledao iz drugog kuta i donio takvu odluku pa cemo pokušati pronaci drugaciji model prihodovanja", komentirao je odluku direktor Pulaprometa Igor Škatar.


Podijeli: Facebook Twiter