Autobusi sa 120 djece pet sati na autocesti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Snijeg je u velikom dijelu kopnene Hrvatske prouzročio kolaps u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu. Na cestama u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske vozilo se otežano, sa zimskom opremom, a vlakovi po cijeloj Hrvatskoj vozili su sporo ili uopće nisu vozili.

Tri autobusa sa 120 djece iz Nove Gradiške, starosti od pet do 12 godina, danas su ostala pet sati zarobljena u snijegu na autocesti Rijeka - Zagreb kod Ivanje Reke u smjeru Zagreba. Dva tegljača koja su imala ljetne gume zapela su na autocesi i prepriječila promet na obje trake, pa se kolona vozila i putnika protezala od Ivanje Reke do Ivanić Grada.

– Bilo je strašno. Krenuli smo iz Nove Gradiške oko 7 sati ujutro, a oko 9 sati smo zastali i pet sati nismo se mogli pomaknuti, rekla je voditeljica djece Melita Dragić za Hrvatski radio, napominjući da su zvali broj 112, ali pomoć djeci na toj hladnoći i nevremenu nikako nije stizala. Djeca su bila gladna i žedna, nisu mogla na WC, pa su nuždu obavljala kod autobusa, rekla je Dragić, napominjući da su se autobusi nekako uspjeli izvući zahvaljujući snalažljivosti voditelja. Policija je tek kasnije počela udaljavati s autoceste sva vozila s ljetnim gumama.

Na području Gorskog kotara je žestoka višesatna snježna oluja izazvala brojne poteškoće te usporila, ponegdje čak i zaustavila, normalno odvijanje života.

S prometnica su uklonjeni kamioni s prikolicama i tegljači, ali je zbog gustog snijega koji je nemilice sipao promet i dalje bio otežan.

Rani jutarnji sati subote na svim su područjima Gorskog kotara donijeli tridesetak centimetara novog snijega pa ga je već u ranim poslijepodnevnim satima u Begovom Razdolju bilo više od metra, a ostali dijelovi Gorskog kotara bilježili su visine koje su prelazile sedamdesetak centimetara.

Neke lokalne prometnice bile su u potpunosti zametene, a sredinom dana došlo je i do zatvaranja »stare« prometnice od Rijeke prema Delnicama. (B. P., M. G., M. K.)

 


Podijeli: Facebook Twiter