Autobuseri odustaju od Hrvatske zbog obračuna PDV-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od 20 autobusera, njih šest ove godine ne dovodi goste u Hrvatsku. Zaključak je to priče koju nam je ispričala Tatjana Pašč iz crikveničke turističke agencije Via Mea, a odnosi se na uvođenje PDV-a na prijevoz po kilometru za autobusere iz zemalja Europske unije koji rade ture po Hrvatskoj. Naime, još jedan udarac konkurentnosti hrvatske turističke ponude, koji je stigao s uvođenjem najviše stope PDV-a, već je u ovoj godini doveo do smanjenog prometa putnika prema našoj zemlji koja i dalje, posebice u pred i posezoni, najviše gostiju ima upravo u autobusnom segmentu. Pred hrvatskim je turističkim djelatnicima i najveći njemački, a i jedan od europskih turističkih sajmova specijaliziranih za autobusere - RDA u Kölnu.

Nažalost o ovakvom poreznom "deranju" ondje bi se prema nekim najavama trebalo govoriti, što svakako ne predstavlja Hrvatsku u pozitivnom svjetlu.

Naime, Hrvatska je kao članica EU-a uvela oporezivanje prijevoza autobusima, a lani je isto to učinila i Slovenija. Razlika je u tome što su se domaće vlasti odlučile na maksimalnih 25 posto. Slovenci, pak, imaju stopu od 9,5 posto. Isto tako, male autobusere koji čine većinu na primjerice najvažnijem hrvatskom emitivnom tržištu - u Njemačkoj, odbija i doista komplicirana procedura prijave. Autobuseri moraju imati porezni broj, poreznog savjetnika, a PDV Poreznoj upravi moraju prijavljivati svaki mjesec, umjesto jednom godišnje. O svemu tome je, neslužbeno doznajemo, i ministar turizma razgovarao u Njemačkoj s predstavnicima ovdašnjih autobusera, no pomaka nema.

- Radi se o malim autobuserima koji čine 80 posto od ukupno 5.600 registriranih njemačkih autobusera. Oni jednostavno nemaju ni volje ni živaca baviti se našom birokracijom. Tu je naravno i dodatni trošak koji nije zanemariv, dakle trošak poreznog savjetnika, svakomjesečno izvješće i tako dalje, ukazala je ova turistička djelatnica. Prema nekim kalkulacijama, ako autobuser po kilometru ima trošak od 2 eura, u što ulaze trošak autobusa, putarine, tuneli, mostarine, amortizacija, a vozi od Bregane do Makarske i natrag, dakle 600 kilometara, ima trošak od 1.200 eura. Na to će platiti 25 posto PDV-a, dakle 300 eura. Problem je što u tom slučaju mora dignuti i cijenu aranžmana. Ako se radi o grupi od 20 ljudi, aranžman poskupljuje minimalno 15 eura.

A autobuseri po Hrvatskoj rade ture od po tisuću do tisuću i pol kilometara.

Najtragičnije je to što su hrvatski konkurenti shvatili da na taj način tjeraju goste pa tako u Italiji nema tog poreza, kao ni u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj, Portugalu, Irskoj... Grci su se lijepo sjetili pa naplaćuju tek paušal, 30 eura po autobusu za manje od 30 osoba, a 45 eura za autobus s više od 30 putnika. Španjolci autobusima naplaćuju 10 posto, a Poljska 8 posto. (Piše Alenka JURIČIĆ/NL)

 


Podijeli: Facebook Twiter