Autobus zaglavio u zavoju nedaleko Huma, intervenirali vatrogasci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nije prvi put da se autobusu sa školarcima na školskoj ekskurziji ili pak s turistima, koji organizirano dolaze u najmanji grad na svijetu Hum, na putu "ispriječi" oštar zavoj kao što se to desilo danas autobusu s osnovcima iz Zagreba. Autobus je zadnjim krajem, otprilike pet centimetara zapeo za asfalt, dok su mu kotači ostali u zraku. Zaglavio se i ostao blokiran tristotinjak metara od Huma te su u pomoć pozvani vatrogasci.

Autobus podizali buzetski vatrogasci

U Javnoj vatrogasnoj postrojbi, doznajemo od zamjenika zapovjednika Denisa Prodana, dojavu su zaprimili u 12.37 sati, a na teren su izašla dva vozila i četiri vatrogasca. Autobus su podigli uz pomoć zračnih jastuka. Promet je u to vrijeme bio blokiran, a ponovo je uspostavljen tek nakon vatrogasne intervencije koja je potrajala otprilike pola sata.

- Istrijani spasili Purgere, čuli su se povici zadovoljnih putnika. Sanacija lokalne ceste Roč-Hum, u nadležnosti ŽUC-a, upravo je zbog intenziteta i vrste prometa, desetak godina među humskim prioritetima upućenim ŽUC-u, no pomaka i dalje nema. U Udruzi Hum koja skrbi o revitalizaciji najmanjeg grada na svijetu već godinama upozoravaju da je zavoj doista kritičan te da će ga trebati proširiti ili izravnati jer zbog njega dosta turističkih agencija odustaje od dolaska u Hum.

Kritičan je i Kotljanski zavoj

- Autobusi često zapnu, ali se vozači znaju i sami izvući, no ovog puta radilo se o nešto većem autobusu na kat, a moguće i neiskustvu vozača. Ove su godine doduše bagerom proširili zavoj, međutim, to nije rješenje, treba ga temeljito sanirati, izjavio je predsjednik Udruge Hum Aleksandar Merlak. Naglasio je također da je nekoliko agencija odustalo od dolaska u Hum upravo zbog veličine autobusa, dok se drugi s većim autobusima snalaze, parkiraju nešto dalje pa gosti idu pješice u Hum ili ih razvoze kombijem.

- U svakom slučaju trebat će naći neko rješenje jer zabrane neće nikome pogodovati, rekao je Merlak.

Osim ovog oštrog zavoja, upozorava Merlak, kritičan je i tzv. Kotljanski zavoj stotinjak metara dalje, to su dva najveća zavoja na cesti ispred Huma.

Hum se tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci pretvara u omiljeno turističko odredište. Gužve u Humu počinju već za Uskrs, a najviše autobusa je u vrijeme školskih ekskurzija s obzirom je glagoljica uvrštena u školski program šestih razreda. U to se vrijeme na parkiralištu ispred Huma zna nabrojati i desetak autobusa dnevno.

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO, snimio: Aleksandar MERLAK)





Podijeli: Facebook Twiter