Autobomba uoči pogreba ubijenog tuniskog političara

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna osoba ubijena je u subotu u nasilnim prosvjedima, a autobomba eksplodirala je u glavnom gradu Tunisa nedugo prije pogreba ubijenog političara Mohameda Brahmija.

Ubojstvo vođe sekularne oporbe u četvrtak rasplamsalo je napetosti u toj zemlji na sjeveru Afrike i izložilo riziku islamističke vlasti. Očevici prenose da je jedan muškarac ubijen rano u subotu tijekom protuvladinih prosvjeda u gradu Gafsa. Nasilje je izbilo u još nekoliko gradova.

Bomba postavljena pod policijsko vozilo eksplodirala je u Tunisu, ali nije bilo žrtava, rekao je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Stotine ljudi okupile su se pred Brahmijevim domom u predgrađu Gazela noseći njegove slike i izvikujući slogane protiv vlade.

Njegova obitelj za ubojstvo optužuje islamističku stranku Enahda čiji je predsjednik Rašid Ganuši osudio ubojstvo kao napad na demokraciju.

Brahmi je ubijen istim oružjem kojim je prije šest mjeseci usmrćen Šokri Belaid, vođa Brahmijeve stranke, a za glavnog osumnjičenika ministarstvo unutarnjih poslova imenovalo je tvrdolinijskog salafista Bubakara Hakima osumjičenog i za krijumčarenje oružja iz Libije.

Vlasti su identificirale 14 salafista osumnjičenih za upletenost u ubojstvo Šokrija Belaida, a vjeruje su su većina njih članovi Ansar al-Šarije, lokalne tvrdolinijske islamističke skupine.

Ansar al-Šarija je najradikalnija islamistička skupina koja se pojavila u Tunisu nakon pada sekularnog diktatora Zinea al-Abidina Bena Alija 2011. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter