Autobiografija Neila Younga "San jednog hipija"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Autobiografija Neila Younga "San jednog hipija", u kojoj taj kanadski pjevač, autor i gitarist piše o svojoj više od četrdeset godina dugoj karijeri, ali i privatnom životu, objavljena je u hrvatskom prijevodu Lade Furlan Zaborac i Elvisa Šimunica.

Priču o svom životu Young u predgovoru počinje samo jednom rečenicom: "Kad sam bio mali, nisam ni sanjao o ovome. Između ostalog, sanjao sam boje i padanje". Nastavlja ju sjećanjima na odrastanje u Ontariju, gdje se obitelj preselila ubrzo nakon njegova rođenja 1945. u Torontu. Rano djetinjstvo proveo je u malom, ruralnom mjestu Omemee, gdje muzej rock'n'rolla danas nosi njegovo ime.

Još tada, otac Scott, uspješan novinar, usadio mu je ljubav prema pisanju. Young se prisjeća i kako je kao dijete prebolio dječju paralizu te vremena kada nije imao novac niti za najamninu za stan i putovanja svojim automobilom kojega je nazvao "Mort". Govori i o tome kako je došao u Los Angeles, gdje je osnovao grupu Buffalo Springfield, o pokretanju samostalne karijere i svom strahu od solo nastupanja te o tome kako je u jednom danu, dok se kod kuće liječio od gripe, napisao sada već legendarne pjesme "Cinnamon Girl", "Cowgirl in the Sand" i "Down by the River".

Podsjeća i kako je s grupom Crosby, Stills, Nash & Young snimio album "Deja vu" i napisao pjesmu "Ohio", te kako mu je bilo živjeti na izoliranom ranču u Sjevernoj Kaliforniji gdje je održavao i manje koncerte. Tu su i zanimljivosti iz njegova osobnog života, piše o tome kako se zaljubio u suprugu Pegi i o rođenju njihovo troje djece, te konačno o miru koji je pronašao na Havajima.

Autobiografija je opsežna, ima više 360 stranica, no zasigurno nije i zaokružena priča njegova života ili priprema za mirovinu. Iako i dalje vrlo aktivan Young je u vrijeme dok ju je pisao ipak imao neke dvojbe o svom budućem glazbenom radu, ponajviše zbog toga što nije znao kako će prestanak pušenja i konzumiranja alkohola utjecati na njegovu kreativnost.

"Ne mislim da je to jako važno, ali nedavno sam prestao pušiti i piti. Ovako čist nisam bio od svoje osamnaeste godine. Najvažnije pitanje koje mi se sada nameće je hoću li u tom stanju moći pisati pjesme. Do sad nikada nisam, i to sve predstavlja velik dio mog života. Naravno, šezdeset i osam mi je godina, tako da stvaranje glazbe možda i neće ići glatko kao nekad, ali u drugu ruku, evo me ovdje, već pišem ovu knjigu. Javit ću vam što će dalje biti. Vidjet ćemo", izjavio je 2011. godine.

Od tada je objavio nekoliko albuma, a sve više nastupa i kao zagovornik očuvanja okoliša. Tijekom siječnja ove godine svirao je po SAD-u, a samo u newyorškom Carnegie Hallu imao je četiri koncerata koje je časopis Rolling Stones opisao u superlativima. Na tim se koncertima fokusirao na svoje rane pjesme, od kojih mnoge nije izvodio godinama.

Knjiga "Neil Young: Waging Heavy Peace", koja je bestseler po New York Timesu, Los Angeles Timesu i USA Todayu, beskompromisna je, iskrena, duhovita i jedinstvena priča koju je mogao napisati jedino sam Neil Young, ističe se u obavijesti "Menarta", izdavača hrvatskog izdanja, koje je od sutra u prodaji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter