Auti na putu pogrebnim povorkama

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedan od prijedloga koji je Mjesni odbor Pazin ove godine uputio nadležnom gradskom odjelu odnosi se na ogranicenje parkiranja na platou oko župne crkve cv. Nikole. Predlažu da se u dogovoru s predstavnikom crkve fizickim preprekama onemoguci parkiranje oko ovog sakralnog objekta, podignutog 1266. godine.

Osim što se parkiranjem tik uz crkvu gubi njena monumentalnost, automobili oštecuju fasadu. Neugodnosti u vezi parkiranja ponajviše dolaze do izražaja u vrijeme pogrebnih ispracaja, kada se povorka koja obilazi crkvu mimoide s automobilima koji izlaze s "parkirališta".

Prije koju godinu, kada nije bilo kamenih cunjeva na ulazima u crkvu, stanje je bilo i gore. Dogadalo se da krajnje nekulturni vozaci parkiraju uz sam ulaz, što je gotovo onemogucavalo unos pokojnika u ovaj sakralni objekt.

Prostor oko crkve u prošlosti je bio ograden kamenim zidom, što se vidi na bakrorezu Pazina iz 1689. godine, otisnutom u Valvasorovoj knjizi "Slava vojvodine Kranjske".

Vozaci parkiraju uz crkvu ponajviše zato što u tom dijelu grada manjka parkirnih mjesta. Iz gradske uprave neslužbeno doznajemo da bi se uskoro ondje (Muntriljska i okolne ulice) trebala uvesti beneficirana naplata parkiranja za stanare.


Podijeli: Facebook Twiter