Austrijski Strabag preuzima gradilišta u Sloveniji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog stečajeva vodećih slovenskih građevinskih tvrtki, ali i "dumpinških" cijena austrijsko građevinsko poduzeće Strabag sve više osvaja slovenska gradilišta i dobiva natječaje za nove projekte, piše u utorak ljubljanski dnevni list "Dnevnik".

Samo u zadnjih nekoliko mjeseci Strabag je uspio na javnom natječaju dobiti nekoliko velikih poslova, poput više od 100 milijun eura vrijedne investicije u regionalni centar za zbrinjavanje i recikliranje otpada blizu Ljubljane, te poslove na održavanju lokalnih cesta, dok je nakon propasti ljubljanskog SCT-a, velenjskog Vegrada i drugih najvećih slovenskih građevinskih tvrtki udio domaćih gradiotelja sve manji, piše list. "

Nemamo ništa protiv konkurencije, ali samo ako ista pravila važe za sve", rekla je za "Dnevnik" Alenka Abveršek iz slovenske gospodarske komore, izražavajući sumnju da Strabag u Sloveniji nastupa s dumpinškim cijenama, a ima i prednost jer ga prate austrijske banke, dok slovenske banke ne mogu davati dobra jamstva slovenskim građevinarima.

Slovenski list iznosi i kritike slovenskih građevinskih tvrtki koje navode da Strabag većinu građevinskog materijala nabavlja u Austriji te da slovenski građevinari nemaju šanse na javnim natječajima za građevinske poslove u susjednoj državi, gdje se teško prihvaćaju i jamstva slovenskih banaka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter