Austrijski novinari podržavaju štrajk u Vecernjaku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat novinara Austrije uputio je danas podružnici Sindikata novinara Hrvatske (SNH) u Vecernjem listu podršku u povodu štrajka koji je najavljen za srijedu, 23. ožujka, priopceno je iz SNH-a. "Sindikat novinara Austrije podržava vaš štrajk koji ce se održati 23. ožujka. Izuzetno smo šokirani svime što se dogada oko vašeg kolektivnog ugovora", stoji u podršci austrijskih sindikalaca upucenoj hrvatskim kolegama.

Vecernjakovci su pocetkom tjedna najavili štrajk tvrdeci da Uprava odbija potpisati kolektivni ugovor i pokušava drasticno smanjiti stecena kolektivnih prava zaposlenika, kao što su minuli rad, naknada za topli obrok, regres, božicnica, uskladivanje place s troškovima života, jubilarne nagrade, izvanredne pomoci i sl.

Zaposlenici Vecernjeg lista smatraju da je ukidanje kolektivnog ugovora svojevrsna civilizacijska regresija i da se vlasnik, austrijska Styria, takvo što ne bi usudila napraviti u Austriji, izjavio je tada predsjednik podružnice SNH-a u Vecernjem listu Anton Filic.

Njegovo mišljenje potvrdili su i austrijski sindikalci. "Dijelimo vaše mišljenje da je to civilizacijsko nazadovanje, a manadžment Styrije ne bi se usudio to napraviti u Austriji u nekim novinama koje joj pripadaju. Imajuci to u vidu, mi cemo poslati pismo prosvjeda upravi Styria Media AG", kaže se u pismu podrške Sindikata novinara Austrije.

Nakon najave štrajka u Vecernjem listu, direktor izdavacke kuce Styria za Hrvatsku Boris Trupcevic izjavio je da Uprava štrajk smatra neopravdanim i neutemeljenim jer i dalje svojim zaposlenicima osigurava materijalna prava veca od zakonom propisanih i bitno veca primanja od vecine ostalih poslodavaca u Hrvatskoj.

Trupcevic je ustvrdio da smanjenje placa za prosjecno cetiri posto, s 9.600 na 9.200 kuna neto, nije drasticno, te da je posljedica vrlo teške gospodarske situacije i otežanog poslovanja. Takoder je rekao da Uprava nije odbila potpisati kolektivni ugovor.


Podijeli: Facebook Twiter