Austrijski motoristi razrovali ceste kod Butonige

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Grupa od dvadesetak austrijskih enduro motorista u turistickoj vožnji razrovala je dio bijelog puta kod sela Valari, nadomak akumulacije Butoniga. Vikend motoristicko iživljavanje pokušao je bezuspješno sprijeciti Miro Staraj iz Valari.

- Pokušavao sam ih zaustaviti, no pobjegli su kroz privatne maslinike. Sjeo sam u auto i krenuo u potragu za njima u namjeri da zapišem barem jednu registarsku oznaku, ali mi niti to nije uspjelo, prica nam Staraj, inace clan Mjesnog odbora Sovinjak.

Pretpostavka je, dodaje, da su motoristi imali vodica jer se neke priobalne turisticke agencije godinama bave organiziranim oblikom takvog turizma. Koriste javne i privatne površine koje se prilikom motoristickih vožnji uništavaju, a štetu ne placa nitko, odnosno snosi je lokalna zajednica i sami mještani

- Put od oko 1.500 metara dužine koji povezuje tri sela - Valare, Sovinjska Brda i Majere - nanovo je probijen, proširen i nasipan, a radovi su završeni prije petnaest dana. U MO-u Sovinjak za njegovu su se izgradnju zalagali dugi niz godina. Grad Buzet i Istarski vodovod uredili su ga zajednickim snagama prilikom gradnje vodovoda za Valare. Mislim da izvodac još nije napravio ni primopredaju radova, a vec je oštecen. Na jednom su potezu zatrpani odvodni kanali tako da ce prva kiša sprati šljunak nizbrdo u Valare, revoltiran je Staraj.

Istice takoder da je motoristicko divljanje prijavio policiji, koja je najavila da ce u daljnjoj suradnji s mještanima poduzimati oštrije mjere.

- Dosta je dugo bilo mira, no u zadnje vrijeme motoristi su ponovo poceli koristiti ovaj predio koji je rjede naseljen i od prvih reakcija mještana prode dovoljno vremena da se nesmetano udalje. Treba tome stati na kraj, a podršku ocekujemo od Grada, Županije i resornog ministarstva koje mora znati da ulazimo u Europu, a u Europi je to zabranjeno, upozorava Staraj. (Napisala i snimila Gordana CALIC ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter