Austrijski ministar rada traži poreznu reformu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijski ministar rada u petak je zatražio od vlade da krene s poreznom reformom radi poticanja gospodarskog rasta, nakon što je stopa nezaposlenosti u Austriji u prosincu dosegnula najvišu razinu u zadnje 2,5 godine.

Socijaldemokrat Rudolf Hundstorfer traži da se uvede oporezivanje super-bogatih kako bi se tim prihodima financiralo smanjenje poreza za osobe s nižim primanjima. Međutim, koalicijski partner Narodna stranka protivi se takvim promjenama. Hundstorfer je izdvojio poreznu reformu, stambeni program izgradnje i investicijski plan Europske unije vrijedan 315 milijardi eura, kao ključne korake u borbi protiv nezaposlenosti. Stopa nezaposlenosti u Austriji skočila je u prosincu na 10,2 posto, s 8,7 posto u studenome. Usporedbe radi, u prosincu 2013. iznosila je 9,5 posto. Ipak, prema sezonski prilagođenoj definiciji EU-a, stopa nezaposlenosti u Austriji iznosi 5,1 posto, što je druga najniža stopa u Europi, nakon njemačke. Najvažniji austrijski ekonomski instituti snizili su u prosincu prognoze rasta za izvozno orijentirano austrijsko gospodarstvo za 2014. i 2015. godinu zbog slabog oporavka eurozone i sukoba u Ukrajini.

Spor oko porezne reforme mogao bi srušiti koaliciju socijaldemokrata i konzervativaca ako se do ožujka, roka koji su si sami postavili, ne slože oko poreznog paketa. Ministarstvo financija ranije je istaknulo da je cilj porezne reforme smanjiti početnu stopu poreza na dohodak od 36,5 posto na dohotke iznad 11.000 eura. Austrijsko ministarstvo rada i socijalne skrbi objavljuje mjesečne podatke o nezaposlenosti prema nacionalnoj definiciji koja datira iz ožujka 2011., a prema kojima je ona u prosincu bila najviša otada. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter