Austrijski liječnici operirali u pulskoj bolnici

Dr. Elisabeth Janschek, dr. Jörg Keckstein i dr. Dragan Belci u predahu između operacija (M. ANGELINI)
Dr. Elisabeth Janschek, dr. Jörg Keckstein i dr. Dragan Belci u predahu između operacija (M. ANGELINI)

Vrhunski austrijski liječnički tim predvođen direktorom Kliničkog centra Villach, primarijusom prof. dr. Jörgom Kecksteinom, pridružio se danas pulskim liječnicima koji su u izveli tri zahtjevna ginekološka operativna zahvata laparaskopskom metodom.

Domaćin im je bio vršitelj dužnosti djelatnosti ginekologije dr. Dragan Belci koji je tom prilikom istaknuo da ovakvo gostovanje europskim stručnjaka otvara veliki prostor za proširenje znanja i stjecanje novih iskustava u laparoskopskoj kirurgiji, budući da je dr. Keckstein jedan od vodećih stručnjaka kada je riječ o takvoj vrsti liječenja.

- Operativne zahvate proveli smo laparoskopskom metodom, a riječ je minimalno invazivnoj metodi koja ima mnogobrojne prednosti u odnosu na klasičnu kirurgiju, pa je oporavak manje bolan i brži. Odlazak iz bolnice moguć je već dan nakon operacije, a nema ni ožiljaka, pojasnio je dr. Belci rekavši da postoji inicijativa da se u Puli svake godine organizira ginekološka ljetna škola na kojoj bi gostovali vrhunski stručnjaci.

- Jako sam zadovoljan kako rade pulski liječnici, kojima sam imao prilike asistirati tijekom ove tri operacije, izjavio je dr. Keckstein koji je prvi put posjetio pulsku bolnicu, iako je Puli već boravio budući da mu je ovdje rođen otac.

- Pozitivno sam iznenađen kvalitetom i cijelim osobljem i raduje me što su pulski liječnici vrlo zainteresirani za primjenu novih metoda i korištenje modernih tehnika, kazao je dr. Keckstein. Na pitanje  koliko je zadovoljan uvjetima rada u bolnici, kazao je da na pulskom primjeru može reći da bolnicu ne čine zidovi, već kvalitetno osoblje, vrhunski liječnici i dobar odnos prema pacijentima.

- U Puli imate odličan tim kirurga koji je uz tradicionalne operativne metode, uključuju sve moderniji pristup. Svjestan sam da ovdje nedostaje novca za kupnju modernijih instrumenata i da je zgrada bolnice stara. No, atmosfera je jako dobra, liječnici su vrhunski, usluga prema pacijentima također i to je ono što je najvažnije, kazao je dr. Keckstein.

Dolazak austrijskih kolega komentirala je anesteziologija dr. Lada Kalagac kazavši da je ovo nastavak odlične suradnje unutar same bolnice gdje i ginekolozi i anesteziolozi već godinama pokušavaju unaprijediti službu i uslugu koju pružaju pacijenticama.

- Ovo je tek jedan korak u daljnjem usavršavanju i optimizaciji našeg rada. Anestezija je tu doživjela veliki izazov jer svaka nova tehnika traži da se bolje usmjerimo i budemo kvalitetniji i svi zajedno omogućimo da minimalna invanzivna kirurgija bude i jednodnevna kirurgija, što već neko vrijeme pokušavamo realizirati. Iako se laparoskopija provodi i u ostalim hrvatskim bolnicama, želimo biti pri vrhu, jer kapacitete, kadar i znanje imamo te se maksimalno trudimo pružiti najveću kvalitetu. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter