Austrijska nagrada romanu "Grimalda" Edija Matića

Njemačko izdanje nagrađenog romana "Grimalda" Edija Matića izlazi 22. studenog
Njemačko izdanje nagrađenog romana "Grimalda" Edija Matića izlazi 22. studenog

Roman "Grimalda" splitskog pisca Edija Matića, koji je ove godine objavila zagrebačka Naklada Ljevak, dobitnik je ugledne austrijske književne nagrade "Literaturpreis der Steiermärkischen Sparkasse" i uskoro će, nakon svečane dodjele nagrade koja je zakazana za 22. studenog u Grazu, biti objavljen i na njemačkom jeziku, u nakladi izdavačke kuće Leykam i u prijevodu Blažene Radas.

Ova se književna nagrada dodjeljuje od 2007. godine u sklopu manifestacije "Štajerska kulturna jesen", a predsjednik žirija koji ocjenjuje kandidirana djela je Markus Jaroschka, urednik uglednog književnog časopisa Lichtungen. Svake se godine nagrađuje po jedno djelo austrijskih odnosno štajerskih autora i po jedno djelo autora iz jugoistočne Evrope, a iz Hrvatske su dobitnici ove nagrade dosad bili Dražen Katunarić, Sanja Lovrenčić i Robert Perišić.

Za samog autora nagrada je simbolična, ali obuhvaća i plaćanje prijevoda nagrađenog djela na njemački jezik i objavljivanja za njemačko govorno područje.

Podsjetimo, "Grimalda" je ljubavno-kriminalistički roman čija se radnja događa na više stvarnih i fikcionalnih lokacija u Istri, a zaplet počinje u malom hotelu u Grimaldi (koji u stvarnosti naravno ne postoji) gdje sredovječni par biva upleten u istraživanje tajanstvenog nestanka nepoznate žene.

Roman ima i zanimljive putopisno-povijesne pasaže pa će njemačkim čitateljima "Grimalda" nedvojbeno biti poticaj (možda i podsjetnik!) i za turistički doživljaj Istre. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter