Austriji dostavljeni podaci o Hypo ulaganjima u Istri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajic rekao je u utorak da Državno odvjetništvo (DORH) još uvijek od americke strane nije dobilo nikakve materijale vezane za aferu Daimler u koju su navodno upleteni i neki hrvatski dužnosnici.

"Onaj dan kada je u svjetskoj javnosti izašla informacija da je americka vlada sklopila sporazum s Daimlerom izravno sam preko americkih pravosudnih tijela zatražio informacije u vezi s tim slucajem.

Odgovorno tvrdim da od tih tijela dosad nismo dobili bilo kakve materijale na osnovi kojih bismo mogli donijeti bilo kakvu odluku", rekao je Bajic na sjednici saborskog Odbora za pravosude na kojem je bilo rijeci o izvješcu o radu državnih odvjetništava za 2009. Odbor je izvješce prihvatio glasovima vladajuce koalicije, dok su zastupnici SDP-a bili suzdržani.

Anu Lovrin (HDZ) zanimalo je jesu li tocne tvrdnje da su austrijska državna tijela zatražila podatke o poslovanju Hypo banke u Hrvatskoj, ali da im traženi dokumenti nisu dostavljeni. "Traženi su samo podaci vezani uz nekakva ulaganja na podrucju Istre i to je dostavljeno", odgovorio je Bajic.

Izvijestio je da je DORH 2007. poslao zamolnice Austriji vezane uz poslovanje Hypo banke, ali da "te stvari ne funkcioniraju, bez obzira na pravnu pomoc i bez obzira na to što koristimo Eurojust i druge institucije". Naglasio je pritom da za nedostavljanje podataka nisu kriva austrijska pravosudna tijela, jer ona takve podatke nemaju.

Bajic je izvijestio i da su predstavnici parlamenata Koruške i Republike Austrije tražili pomoc DORH-a oko afere Hypo, ali da im je odgovoreno da DORH nema potrebne dokumente jer se oni nalaze u Austriji.

Izrazio je nadu da ce austrijski parlament napraviti sve da od Hypo banke dobije potrebne dokumente te u tom smislu pozdravio osnivanje pododbora saborskog Odbora za unutarnju politiku, koji bi na tom poslu trebao suradivati s austrijskim parlamentom.


Podijeli: Facebook Twiter