Austrijanci ulažu u obnovljive izvore energije

Austrijski ulagači odabrali su Vodnjan kao jednu od dvije lokacije u Istri za  proizvodnju električne energije (N. LA
Austrijski ulagači odabrali su Vodnjan kao jednu od dvije lokacije u Istri za proizvodnju električne energije (N. LA

U Narodnim je novinama objavljeno da su nedavno osnovana dva društva sličnog naziva: Solar Vodnjan i Solar Novigrad. Od predstavnika tvrtki Igora Bonija doznajemo da im je cilj, putem tih dviju tvrtku, ulagati u obnovljive izvore energije.

- Naglasak je na Vodnjanu i Novigradu, ali sagledavamo potencijale i ostalih općina i gradova u Istri te ostatku Hrvatske. Poslovni plan ovisi o potencijalnim lokacijama za obnovljive izvore energije, to jest, jesu li regulirane prostornoplanskom dokumentacijom, koliki su troškovi HEP-a za njihovu integraciju u mrežu i o brzini ishodovanja dozvola. o čemu će ovisiti i brzina realizacije te investicije vrijedne 20 milijuna eura, na način da polovicu osigura vlasnik, a ostatak kreditom banke, izjavio nam je Boni. Dodao je da planiraju zaposliti od tri do četiri radnika po projektu. Upitan jesu li dobili načelnu podršku gradonačelnika i župana, odgovorio je da imaju dobru suradnju s gradonačelnicima Vodnjana i Novigrada, a da su dobili podršku istarskog župana.

Tražili smo da navede koje su njihove reference u tom poslu, a Boni nam je poslao listu od 39 elektrana u Europi: jednu geotermalnu, 9 vjetro, 22 solarne i sedam kombiniranih. Najviše su ih napravili na teritoriju Njemačke (18) i Mađarske (14). Tri u Srbiji, dvije u Austriji te po jednu u Španjolskoj i Italiji. Na dobivenom dokumentu stoji da iza tih ulaganja stoji austrijska tvrtka SWR-Bauconsulting. Misija tvrtke je biti tržišni lider u srednjoj i istočnoj Europi u pogledu korištenja alternativnih izvora energije, iskorištavanjem sunca, vjetra i geotermalne energije. (P. GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter