Austrijanci se izjasnili za obavezni vojni rok

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uvjerljiva većina Austrijanaca na nedjeljnom se referendumu izjasnila za zadržavanje obaveznog služenja vojnog roka, objavila je televizija ORF nakon 59 posto prebrojanih glasova.

Šezdeset posto Austrijanaca glasalo je za zadržavanje obaveznog vojnog roka, a oko 40 posto željelo je isključivo profesionalnu vojsku, objavila je javna televizija. Odaziv je bio nešto veći od 50 posto.

Austrija će stoga ostati jedna od malobrojnih zemalja EU-a s obaveznim služenjem vojnog roka, uz Cipar, Estoniju, Finsku i Grčku.

Za ukidanje vojnog roka bila je vladajuća socijaldemokratska stranka i ovakav će rezultat biti udarac za kancelara Wernera Faymanna i ministra obrane Norberta Daraboša. Stranka zelenih i većina austrijskih medija također je zagovarala ukidanje vojnog roka. 

Konzervativna Narodna stranka i desničarska Slobodarska stranka zalagale su se za zadržavanje postojećeg sustava novačenja i obaveznog služenja. Obje strane vodile su snažnu kampanju za svoja stajališta i zadnjih tjedana Austrija se dosta podijelila po tom pitanju. 

Austrija je vojno neutralna i ima jedan od najmanjih vojnih proračuna na svijetu, dvije milijarde eura godišnje ili 0,6 posto BDP-a.

Austrijska vojska ima 45 tisuća pripadnika i aktivna je u mirovnim misijama diljem svijeta, posebno na području bivše Jugoslavije i na Golanskoj visoravni. Obavezni vojni rok traje šest mjeseci u vojsci ili devet mjeseci u civilnim službama. Podliježu mu svi muškarci stariji od 18 godina. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter