Austrijanci Sanadera žele ispitati o Hypu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski zahtjev za izrucenje Ive Sanadera, koji je u ponedjeljak poslan u Austriju, stigao je u utorak na odredište, potvrdilo je austrijsko ministarstvo pravosuda, cime je poceo postupak izrucenja bivšeg hrvatskog premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a, koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Salzburgu.

Predstavnica austrijskog ministarstva pravosuda Barbara Flemig najavila je da ce zahtjev za izrucenje u najkracem mogucem roku biti proslijeden nadležnom državnom odvjetništvu. Barbara Feichtinger, glasnogovornica nadležnog državnog odvjetništva u Salzburgu, za cetvrtak je najavila konferenciju za novinare o Sanaderovom izrucenju.

Temeljem tog zahtjeva Sanader bi doista do Nove godine mogao biti izrucen Hrvatskoj, kako najavljuje ministar pravosuda Dražen Bošnjakovic, ali samo ako pristane na brzo izrucenje. U protivnom, pred Hrvatskom je dugotrajna i mukotrpna bitka za izrucenje.

Pristaje li na brzo izrucenje, Sanader ce se, kako je najavio istražnom sucu u Salzburgu, izjasniti tek za dva tjedna, kada mu, tocno na Božic, istjece 14-dnevni pritvor.

Prije izrucenja, austrijske politicke stranke zahtijevaju da austrijsko pravosude Sanadera ispita kao svjedoka u aferi "Hypo". Takav zahtjev, kako prenose austrijski mediji, ujedinio je posve suprotne politicke opcije, korušku Socijaldemokratsku stranku, Zelene i ultradesnu Slobodarsku stranku Koruške.

Austrijski mediji svakodnevno objavljuju nove detalje o Sanaderovoj ulozi u poslovanju Hypo Alpe-Adria banke devedesetih godina, kao i o Sanaderovom posredovanju izmedu Hypo banke i tajkuna Miroslava Kutle u dobivanju kredita, za što je Sanader navodno dobio 800 tisuca maraka provizije.

Afera "Hypo" financijski je, ali i politicki, uzdrmala Austriju, zbog cega je austrijska javnost snažno zainteresirana za njeno raspetljavanje. Austrija bi, kako piše Kronen Zeitung, morala imati najveci interes da se istraži povezanost Sanadera, koji se nalazi u rukama austrijskog pravosuda, s aferom "Hypo".


Podijeli: Facebook Twiter