Austrijanci odali počast mornarima s Viribusa Unitisa


U sklopu posjeta delegacije rezervnih časnika OMV-a (Österreichischer Marineverband) iz Beča Puli, Hrvatski časnički zbor Istarske županije organizirao je danas polaganje vijenaca na mjestu potonuća bojnog broda Viribus Unitis. Brod Krasnica odveo je visoku delegaciju u središte Pulskog zaljeva gdje su se članovi OMV-a prisjetili svih mornara koji su potonuli zajedno s brodom, raznih nacionalnosti.

- Naša je želja da se u ujedinjenoj Europi, kojoj će i Hrvatska s 1. srpnja pripadati, zaboravi na nacionalnu pripadnost i da se poklonimo svim žrtvama u Europi. Naravno, ovakvi se događaji ne mogu i ne smiju zaboraviti, već moraju biti podsjetnik da se ne bi ponovili, rekao je tom prigodom Karl Skrivanek, brigadir i predsjednik Udruge rezervnih časnika OMV-a prisjećajući se stradalih na Viribusu Unitisu.

Naglasio je i da su u čast ulaska Hrvatske u EU s hrvatskim veleposlanikom u Beču Gordanom Bakotom dogovorili nastup tamburaša i zbora gradišćanskih Hrvata pri čemu će otpjevati himnu koju su osmislili u OMV-u. Bit će izvedena u Beču 22. srpnja na obilježavanju Dana sjećanja na sve stradale mornare.

Nakon molitve za sve pokojne koju je na brodu predvodio kapelan policije i dušobrižnik vojske za Istarsku županiju don Ivan Borić, delegacija je, uz zvuk sirene broda, bacila vijenac u more te oko njega načinila počasni krug.

U podne ih je u komunalnoj palači ugostio pročelnik za društvene djelatnosti Erik Lukšić koji je okupljene ukratko upoznao s bogatom poviješću Pule, osobito za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije. Na srdačnoj dobrodošlici zahvalio se brigadir Skrivanek koji je istaknuo da često i vrlo rado već godinama dolaze u Pulu.

- Ovo je još jedna prilika za jačanje naše suradnje s Hrvatskim časničkim zborom Istarske županije i nadam se da će se naša suradnja nastaviti i u godinama koje dolaze, kazao je brigadir Skrivanek.

Na kraju susreta delegacija rezervnih časnika uručila je predsjedniku Hrvatskog časničkog zbora Istarske županije Ljubomiru Cerovcu visoko priznanje, odnosno Križ časti, koje u Austriji stavljaju na uniformu. (Napisala i snimila S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter