Austrijanci najbrže gule, a Nijemci jedu krumpire

Britanci na gramperijadi u Kašteliru
Britanci na gramperijadi u Kašteliru

Ovogodišnja gramperijada u Kašteliru u potpunosti je bila posvećena svojim žutim simbolima: njihovu spremanju, jedenju, guljenju, masiranju te najčudnijim i najvećim gramperima (za neupućene, krumpirima) s istarskog tla.

Guljenje najbrže ide Austrijancima: pod strogom paskom suca Maria Rittoše iz Bukori, tročlana ekipa koju predvodi gospodin Vuković koji si obavezno organizira turistički odmor u vrijeme Gramperijade u dvije minute ogulili su 580 grama krumpira, za trećinu više od ostalih natjecatelja.

Nakon toga, slijedilo je natjecanje u jedenju, a zasluženi obrok od 900 grama krumpir salate najbrže su slistili Nijemci. Ostale ekipe sastojale su se od članova iz Slovenije, Hrvatske i Velike Britanije.

Na stolu je u dva dana bilo izloženo šesnaest različitih jela od krumpira, po prvi put iz Indije i Sjedinjenih američkih država dok su europski specijaliteti došli iz desetak zemalja od Danske do Crne Gore. Bilo je tu pastirske pite, krumpiruše, punjenih krumpira, pašte s vrhnjem, zanimljiv je bio britansko indijski cury s krumpirima, a najveću pažnju plijenile su okruglice.

Naime, Maja Diklić iz Turističke zajednice Kaštelira pripremila je pet različitih vrsta od kojih su jedne neodoljivo podsjećale na rafaello. Ostala jela spremali su vikendaši, Kaštelirci i turisti u prolazu, saznali smo od Diklić.

Budući da je suša pokosila urod najveći krumpir je upola lakši nego lani, a nagradu za najčudniji i najveći primjerak grampera dobio je Silvano Labinaz iz Labinci.

Biciklistička natjecanja koja su ove godine prigodno spojena s dječjom gramper-olimpijadom privukla su oko pedeset biciklista od kojih su najmanji imali malo više od godine dana. (Napisala i snimila Marina DAMJAN)


Podijeli: Facebook Twiter