Austrijanci i dalje ostaju vjerni Istri

Anketa je provedena na uzorku od 800 austrijskih državljana starijih od 15 godina (M. ANGELINI)
Anketa je provedena na uzorku od 800 austrijskih državljana starijih od 15 godina (M. ANGELINI)

Hrvatska i Italija i ove godine među Austrijancima slove kao najtraženije destinacije za godišnji odmor pokazalo je najnovije istraživanje najvećeg austrijskog auto kluba ÖAMTC.

Ovaj je klub od 6. travnja do 2. svibnja proveo ispitivanje "Monitor putovanja 2013." na reprezentativnom uzorku od 800 austrijskih državljana starijih od 15 godina koje je pokazalo da se 12 posto njih odlučuje za putovanje u Hrvatsku.

Jedino je Italija pred Hrvatskom u prednosti jer se za odlazak u tu zemlju odlučilo 15 posto ispitanika, dok u ostale odabrane destinacije spadaju Grčka (7%), Španjolska (6%), te Turska (4%) i Njemačka (4%).

Ispitivanje je pokazalo da polovica ispitanika u 2013. godini planira odlazak na godišnji odmor na kojem će u prosjeku provesti između 4 i 14 dana (78%), dok će njih 19 posto otputovati na duže od 15 dana. Čak 64 posto ispitanika planira svoj godišnji odmor provesti u Europi, a za odlazak na godišnji odmor unutar Austrije izjasnilo se 16 posto stanovništva.

Pri odabiru prijevoznog sredstva do planirane destinacije najviše se ispitanika odlučilo za avionski prijevoz (44%), te prijevoz osobnim automobilom, kojeg bira visokih 43 posto ispitanog stanovništva. Za prijevoz automobilom odlučuju se prije svega obitelji s malom djecom.

Prosječni će Austrijanac na godišnjem odmoru ove godine potrošiti 947 eura, pri čemu neće pokušati uštedjeti na hrani i odlascima u restorane, pri odabiru smještaja, te izdacima za razgledavanja kulturnih znamenitosti, izlete i sportske sadržaje.

Podsjetimo, Hrvatska unazad nekoliko godina bilježi pozitivan trend turističkog prometa s austrijskog tržišta, a prošle je godine ostvaren rekordan broj dolazaka preko milijun putnika točno 1.101.033 dolazaka odnosno šest posto više te je ostvareno 5.687.163 noćenja što je šest posto više u odnosu na 2011. godinu čime se Austrija uz Njemačku i Sloveniju svrstala u top tri najznačajnijih emitivnih turističkih tržišta za Hrvatsku.

U Istri su prvih pet mjeseci ove godine ostvarili 15 posto više dolazaka (91.363) i 22 posto više noćenja (344.393). (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter