Austrijanac pao s tvrđave Punta Christo i preminuo

Policija i interventna jedinica na očevidu (D. ŠTIFANIĆ)
Policija i interventna jedinica na očevidu (D. ŠTIFANIĆ)

Austrijski državljanin (24) iz Salzburga pao je u 30-metarski ponor tvrđave Punta Christo u Štinjanu u nedjelju oko 11.15 sati, a zbog zadobivenih teških tjelesnih ozljeda preminuo je, neslužbeno doznajemo, u ponedjeljak oko 2.30 sati u pulskoj bolnici.

Jedan od organizatora Life Celebration festivala Anđelo Meaški nam je na mjestu događaja ispričao što se dogodilo.

- Mladić je prešao preko ograde, moguće radi obavljanja nužde, i kliznuo niz strmu padinu u kanal. Prema onome što znam, našla ga je jedna djevojka i odmah zvala pomoć. Vjerujem da se radi o strancu, no još ne znamo točno i ne želimo špekulirati. Na festivalu je protekla četiri dana bilo od 600 do 700 posjetitelja i sve do ovog nesretnog događaja prošlo je u najboljem redu. Za potrebe sigurnosti imali smo 10 zaštitara, a jedan se nalazio nedaleko od mjesta događaja, no sigurno nije mogao predvidjeti takvo nešto. Festival smo zatvorili, po planu, u ponedjeljak rano ujutro, a ovaj dio tvrđave smo radi policijskog očevida ispraznili. Uglavnom, ostaju samo ljudi iz organizacije radi čišćenja objekta. Mogu samo dodati da je ovo peta godina održavanja festivala i da se takvo nešto prvi put dogodilo, kazao je Meaški.

Policija je na mjestu događaja obavila očevid, a na terenu su bili i djelatnici interventne policije koji su se užetom spuštali niz padinu gdje je, prema neslužbenim informacijama, pronađen novčanik nesretnog mladića. Organizator Life Celebration festivala je i policiji ispričao što se dogodilo, odnosno što je tijekom dana doznao nakon nesretnog događaja te do dolaska vatrogasaca.

Na dijelu gdje je Austrijanac prešao preko ograde ima nekoliko klupa i u tom je trenutku tamo bilo ljudi. Također, nedaleko od mjesta nesreće nalazio se šank, a u blizini, što nam je potvrdio i Meaški, bio je zaštitar. No, očito nitko nije obraćao pažnju na nesretnog mladića. Organizatori, da bi izbjegli takve i slične nesreće, sve rizične dijelove, gdje bi osoba mogla pasti, zaštite žicom i ogradama.

Razgovarali smo s jednim sudionikom festivala koji nam je kazao da je o nesreći doznao tek u nedjelju u večernjim satima i da su tada liječničke prognoze bile optimistične. Također, naglasio je da je, kao i mnogi posjetitelji s kojima je razgovarao, bio uvjeren da je mladić pao s unutarnje strane tvrđave, a ne s vanjske, te da je samo povrijeđen a ne i preminuo.

Prema svemu što se dogodilo i raznim svjedočenjima daje se zaključiti da se radi o tragičnom događaju bez ikakve sumnje na neko kazneno djelo. (Napisao Mateo SARDELIN; snimio Dejan ŠTIFANIĆ)

Doputovala majka
Majka nesretnog Austrijanca je doputovala u Štinjan dok je njezinom sinu život bio u kritičnom stanju, a prema neslužbenim informacijama, morat će na pulskoj patologiji potvrditi radi li se o njezinom sinu. Saznali smo da su istražitelji razgovarali i s neutješnom djevojkom nesretnog Austrijanca.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter