Austrijanac Hannes Arch pobjednik Red Bull Air Racea

Red Bull Air Race u Rovinju (M. ANGELINI)
Red Bull Air Race u Rovinju (M. ANGELINI)

Austrijanac Hannes Arch na veliko oduševljenje svojih brojnih obožavatelja koji u došli u Istru ovog vikenda ponovno je kao i prije godinu dana osvojio Red Bull Air Race u Rovinju i time stekao svoju prvu pobjedu u ovogodišnjem Svjetskom prvenstvu. Bio je najbrži u prolazu kroz vrata u Valdibori sa 54.02 sekundi pobijedivši Čeha Martina Sonku te Australca Matta Halla. Nagrade im je podijelio ministar turizma Darko Lorencin na aerodromu u Vrsaru odmah nakon zračne utrke gdje je svoje snage odmjeravalo 14 najboljih svjetskih pilota.

Arch je inače još lani ostao oduševljen stazom u Valdibori koja je za njega bila posebno izazovna zbog vjetra, a taj ga je izazov i ove godine motivirao da pretekne svoje kolege iz svijeta. Inače, ovaj letač iz Salzburga voli Rovinj i Istru gdje se osjećao kao kod kuće zahvaljujući brojnim navijačima koji ovamo dolaze, a svojedobno je kazao i da je u Istri bio i na ljetovanju. Nakon utrke ostaje ovdje još nekoliko dana.

- Bit ću u Rovinju koji dan duže, jer mi se ovdje jako sviđa. Sviđaju mi se mali restorani, plaže, riba, mediteranski način života. Jako je lijepo. Austrijanci često ovdje dolaze na odmor. Mislim da je Rovinj jedno od najljepših mjesta u Istri, kazao je za Glas Istre jedan od najboljih letača svijeta.

Inače, ova utrka gdje piloti kroz vrata 25-metarskih pilona prolaze brzinom od čak 370 kilometara na sat, i ove je godine plijenila pozornost brojnih novinara. Čak je njih 260 bilo akreditirano, a slika iz Rovinja uživo je prenosilo 15 svjetskih medija, među kojima su i Austrija, Njemačka, Španjolska, Velika Britanija, Poljska i Francuska.

Atrakcija nije nedostajalo, međutim nije bilo kao i lani toliko udara u pilone po kojima je lani Rovinj bio rekorder u Svjetskom prvenstvu. Lani su, naime, zračna vrata oštećena čak 48 puta, a ovaj vikend padala su još češće, doduše za vrijeme treninga.

Utrku su pratili brojni navijači iz zemlje, ali i bližih zemalja, iako se po tribinama, ali i po gužvama na cesti dalo primijetiti da je manifestacija manje posjećena u odnosu na lani. Inače, u Rovinju se ovog vikenda očekivalo 50 tisuća posjetitelja, a popunjeni su bili svi smještajni kapaciteti u Rovinju, Vrsaru i okolici. Samo u Rovinju boravilo je 12,5 tisuća turista. (Barbara BAN, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD PONEDJELJKA


Podijeli: Facebook Twiter