Austrijanac besplatno uživao u pulskim hotelima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tomasz Stachurski (52), austrijski državljanin poljskog podrijetla, koji se predstavljao kao savjetnik, poduzetnik i tajni agent Tomasz Krakau, prevario je vlasnike hotela Amfiteatar i Rivierau Puli, oštetivši ih za oko cetiri tisuce kuna.

Stachurski se najprije 8. srpnja pojavio u hotelu Riviera u Splitskoj ulici, gdje je najavio da ce ostati nekoliko dana te je na recepciji predao putovnicu. Cim se prijavio, tražio je razgovor s direktorom hotela Aldom Faragunom. Predstavio mu se kao jedan od poduzetnika i savjetnika investitora iz Izraela koji ce renovirati hotel.

- Rekao mi je da je došao inkognito i objašnjavao mi investicije u hotel te kazao da je došao vidjeti projekte. Gotovo istovremeno prijavio se i u obližnjem hotelu Amfiteatar, ciji su djelatnici provjerili pricu koju im je ispricao i otkrili da se radi o sumnjivom gostu. Da to nisu ucinili, uspio bi pobjeci i proci nekažnjeno. Buduci da nismo bili sigurni u njegove namjere, prijavili smo slucaj policiji, koja ga je odvela, rekao nam je Faraguna.

Direktor Riviere otkrio nam je da je Stachurski alias Krakau u sobu narucivao crno vino, a usput je uspio i nabiti 600 kuna troškova telefona.

Dan nakon što se prijavio u Rivieri na isti se nacin prijavio u hotelu Amfiteatar, u blizini Arene. Tamo je kao Tomasz Krakau najavio cetverodnevni boravak. Na recepciji je predao memorandum s logotipom i podacima poduzeca s Cipra, koje je navodno trebalo podmiriti njegov racun u hotelu. Dobio je sobu i odmah narucio veceru s najskupljim jelima i picem, a sobu gotovo da i nije koristio.

Voditeljica hotela Anela Dizdar nazvala je ciparsko poduzece i zatražila potvrdu placanja. Na svoje iznenadenje, dobila je odgovor da Stachurski vec godinama ne radi za njih te da to nije jedini poziv koji su dobili zbog slicnih problema. Kada je Stachurskom rekla da poduzece nece platiti njegov racun, okrenuo je pricu i rekao joj da je tajni agent te da samo jedna osoba na Cipru zna za njega te da ce platiti racun.

Nakon što je nad njim dovršeno kriminalisticko istraživanje Austrijanac je priveden u pritvorsku jedinicu Policijske uprave istarske. (M. SARDELIN, M. VUKŠIC)


Podijeli: Facebook Twiter