Austrija želi vraćati migrante u Madžarsku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Beč i Budimpešta su počeli teške pregovore o sudbini tisuća migranata koje Austrija želi vraćati u Madžarsku koja to odbija.

"Jasno je da Madžarska ne mora primati te migrante", rekao je u četvrtak madžarski ministar obrane Istvan Simicsko na tiskovnoj konferenciji u Budimpešti, u društvu s austrijskim kolegom Hansom Peterom Doskozilom.

"Da bismo ih primili, oni ovdje moraju početi svoje putovanje. No (...) oni su prošli kroz više zemalja prije nego su stigli u Madžarsku", pa tako kroz Grčku i druge zemlje EU-a, dodao je Simicsko.

Kako navodi Beč, trenutačno u Austriju preko Madžarske stiže u prosjeku 150 ljudi na dan.

Priljev migranata u 2015. je ugrozio europski sustav traženja azila poznat kao Dublinski propisi po kojima zahtjev za azil obrađuje zemlja ulaska  migranata u EU, a to su uglavnom Grčka i Italijia.

Mnoge zemlje, pa tako i Austrija, više ne vraćaju migrante u Grčku koja odavno upozorava da je sustav nepravedan.

"Naša očekivanja prema Madžarskoj su jasna. Ona je članica EU-a, Schengena i potpisnica Dublinskog sustava. S obzirom na taj zakonski okvir, mislimo da možemo vraćati migrante u Madžarsku", rekao je za AFP Karl-Heinz Grundboeck, glasnogovornik austrijskog ministarstva unutarnjih poslova. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter