Austrija želi Sanaderov slucaj prepustiti Hrvatskoj

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijsko pravosude želi prepustiti Hrvatskoj kazneni postupak protiv bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera u slucaju sumnje u pranje novca, doznala je u utorak austrijska novinska agencija APA.

Državno odvjetništvo u Becu zaduženo za borbu protiv korupcije poslalo je zahtjev Hrvatskoj za preuzimanje slucaja, izjavila je za APA-u glasnogovornica toga državnog odvjetništva Eva Habicher. Odgovor iz Hrvatske još nije stigao, piše agencija.

Jedna banka iz Tirola podnijela je u prosincu 2010. prijavu zbog sumnje u pranje novca, jer je ustanovljeno da se na racunima koji su pripadali Sanaderu ili clanu njegove obitelji nalazilo 1,3 milijuna eura.

Rijec je o "novcu što ga je Sanader zaradio prije svoje politicke karijere, kao poduzetnik", prenijela je APA rijeci njegova odvjetnika. Sanader je odbacio navodnu upletenost u aferu koruške banke Hypo Alpe Adria, odnosno primanje provizije.

Bivši predsjednik hrvatske vlade zatražio je u meduvremenu od zemaljskoga kaznenoga suda u Becu obustavu postupka za pranje novca. Sredinom sijecnja zahtjev je odbacen, izjavila je Eva Habicher za APA-u. Sanader medutim još može uložiti žalbu protiv te odluke, buduci da dvotjedni rok od pisane odluke još nije istekao.

Austrijsko državno odvjetništvo za borbu protiv korupcije prije nekoliko je tjedana poslalo zamolbu hrvatskim pravosudnim vlastima da preuzmu postupak, jer se navodno djelo dogodilo u Hrvatskoj, a osumnjiceni se takoder nalazi u Hrvatskoj. Kad bi Sanader u Hrvatskoj bio osloboden optužbe, onda ni u Austriji ne bi bio više osumnjicen, objasnila je Habicher. (Hina/APA)


Podijeli: Facebook Twiter