Austrija ustupila Hrvatskoj postupak protiv Sanadera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrijsko je pravosude ustupilo Hrvatskoj postupak zbog pranja novca protiv bivšeg predsjednika hrvatske vlade Ive Sanadera nakon što je hrvatsko pravosude prihvatilo odgovarajuci zahtjev državnog odvjetništva za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije u Becu, objavilo je u utorak to austrijsko državno odvjetništvo.

"Postupak ce se voditi u Hrvatskoj", izjavio je za austrijsku novinsku agenciju APA glasnogovornik austrijskog državnog odvjetništva za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije Martin Ulrich.

Jedna banka iz Tirola podnijela je u prosincu 2010. prijavu zbog sumnje u pranje novca, nakon što je utvrdila da se na bankovnim racunima Sanadera ili nekog od clanova njegove obitelji nalazi iznos od 1,3 milijuna eura.

Sanaderova je obrana medutim ustvrdila kako je rijec o "novcu što ga je zaradio prije svoje politicke karijere". Sanader takoder odbacuje optužbe da je umiješan u aferu vezanu za korušku banku Hypo Alpe Adria, odnosno da je u tome slucaju primao proviziju.

Austrijsko državno odvjetništvo za istraživanje gospodarskog kriminala i korupcije pocetkom je godine zatražilo od hrvatskog pravosuda da preuzme slucaj vezan sa sumnju u pranje novca. Austrijsko pravosude smatra da se slucaj treba dalje voditi u Hrvatskoj, buduci da je djelo za koje se Sanadera sumnjici pocinjeno u Hrvatskoj gdje se i on sada nalazi.

Ukoliko Sanader u Hrvatskoj bude osloboden optužbi, slucaj ce biti okoncan i za austrijsko pravosude, pojasnila su pravosudna tijela u Becu.


Podijeli: Facebook Twiter