Austrija u himnu dodaje i zaslužne kceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrija u državnoj himni planira odati priznanje, osim "velikim sinovima", i svojim "velikim kcerima", javlja BBC.

Najvece stranke u austrijskom parlamentu napokon su se dogovorile da ce promjeniti dio teksta austrijske himne, a nova bi verzija mogla biti spremna do sijecnja.

Postojeci stih "ti si dom velikih sinova" vjerojatno ce biti promijenjen u "dom velikih kceri, velikih sinova". Politicarke iz tri vodece autrijske stranke su izjavile da ce konacna verzija biti usvojena nakon savjetovanja sa strucnjacima.

Tekst austrijske himne, na Mozartovu skladbu, napisala je 1947. godine Paula Preradovic, unuka hrvatskog pjesnika Petra Preradovica. Inicijativu za promjenu teksta pokrenula je Maria Rauch-Kallat, tada ministrica Narodne stranke, prije šest godina.

Na zajednickoj konferenciji za novinare glasnogovornice narodnjaka, socijaldemokrata i zelenih objavile su da ce promjena biti provedena. Ocekuje se da ce parlament promjenu službeno odobriti tijekom jesenskog zasjedanja.

"Naravno da postoje važnija ženska pitanja za rješavanje, ali ovo se odnosi na veliki simbol, našu saveznu himnu", rekla je glasnogovorica Zelenih Judith Schwetner.

Anketa provedena medu Austrijancima pokazala je da velika vecina njih ne odobrava promjenu teksta himne.


Podijeli: Facebook Twiter