Austrija: Priljev migranata bit će usporen "korak po korak"

Ilustracija (AFP)
Ilustracija (AFP)

Priljev migranata preko Balkana i prema Njemačkoj bit će postupno usporen u sklopu koordiniranog "domino efekta" ograničenja koje uvode zemlje uzduž migrantske rute, izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova, koja bi kasnije u utorak trebala objaviti nove mjere na granici, a prenio je list Kurier.

"Domino efekt uzduž balkanske rute razvija se prema planu", rekal je ministrica Johanna Mikl-Leitner.

"Važno je da svaka zemlja postupno ograniči priljev na svojim granicama i da to učinimo u dogovoru jedni s drugima", kazala je ona dodajući da se "kočnice primjenjuju korak po korak".

Austrija je većinom služila kao koridor u susjednu Njemačku za stotine tisuća ljudi, od kojih su mnogi sirijski izbjeglice, a koji su došli na njezin teritorij otkako su im dvije zemlje otvorile granice u rujnu.

Ona je, međutim, primila sličan broj tražitelja azila kao i Njemačka razmjerno svom broju stanovnika, a koalicijska vlada je priopćila da se neće biti u stanju nositi se s tolikim brojem migranata ako se njihov priljev ne zaustavi.

Makedonija je podigla metalnu ogradu uzduž svoje granice na glavnom graničnom prijelazu za migrante.

Austrija je postavila zapreke i ogradu dugačku otprilike četiri kilometra na svom glavnom graničnom prijelazu za migrante u Spielfeldu na svojoj južnoj granici sa Slovenijom.

Austrijski Kurier piše da se Beč sprema uvesti slične mjere zapadno od prijelaza tunel Karavanke također na granici sa Slovenijom.

Uvođenje takvih mjera moguće je na graničnom prijalzu Brenner s italijom, važnom transportnom vezom, navodi list dodajući da bi nadgledanje granica moglo biti pojačano na još devet prijlaza na granici sa Italjom, Slovenijom i Mađarskom.

Austrijska vlada trebala bi na današnjoj sjednici i povećati broj vojnika angažiranih u operacijama na granici s tisuću na 1600. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter