Austrija prestaje procesuirati zahtjeve za azilom


Austrija prestaje procesuirati zahtjeve za azilom kako bi povećala pritisak na druge zemlje članice Europske unije da učine više kako bi prihvatile valove izbjeglica koji dolaze na kontinent, navodi u subotu list Die Presse ministricu unutarnjih poslova.

Beč treba "zaustaviti austrijski "azil-express" i postati manje atraktivan izbjeglicama, rekla je Johanna Mikl-Leiner, ponavljajući zahtjev drugim zemljama da usvoje fiksne kvote za primanje azilanata.

"Dosad su dane samo izdvojene izjave o namjeri koje nas ne vode prema naprijed", rekla je pred planirani sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a u utorak.

Prošli mjesec Europska unija je predložila shemu podjele sirijskih i eritrejskih izbjeglica u EU-u kako bi se smanjio pritisak na Italiju i Grčku, koje se bore s tisućama imigranata koji prelaze Mediteran. Međutim, Francuska i Njemačka koje bi po planovima trebale zajedno primiti oko 40 posto migranata izrazile su zabrinutost oko prijedloga Komisije.

Velika Britanija, koja ima izuzeće iz europskih politika na polju imigracije, kazala je da neće sudjelovati u shemi. Broj tražitelja azila u Austriji u prva je četiri mjeseca ove godine iznosio 14.225 osoba, pokazuju podaci vlade. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter