Austrija: Pobjeda socijaldemokrata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Partneri u austrijskoj proeuropskoj centrističkoj koaliciji uspjeli su zajedno skupiti tanku većinu od 50,9 posto na nedjeljnim izborima koja omogućuje formiranje nove vlade unatoč tomu što su zabilježili najgore rezultate od Drugog svjetskoga rata jer su dobitke zabilježili krajnje desna Slobodarska stranka i nova liberalna stranka.

Socijaldemokrati (SPOe) kancelara Wernera Faymanna, koji su vodili kampanju obećavajući obranu radnih mjesta i mirovina i preraspodjelU bogatstva, dobili su 27,1 posto glasova što je više od dva posto manje nego 2008., pokazali su privremeni službeni rezultati.

Konzervativna Pučka stranka (OeVP) također je izgubila više od dva posto dobivši 23,8 posto, što dvjema strankama koje dominiraju poslijeratnom asutrijskom političkom scenom daje, iako smanjenu, većinu u parlamentu za novi petogodišnji mandat.

Faymann je rekao kako će pozvati čelnika OeVP-a Michaela Spindeleggera da mu se pridruži u novoj koalicijskoj vladi, priznajući ipak kako rezultati nisu pokazatelj izrazitog povjerenja. "Treba toliko toga učiniti, s jedne strane kako bi opravdali rezultat a s druge kako bi izgradili više povjerenja za budućnost", rekao je on televiziji ORF.  

Spindelegger je kazao kako je otvoren za razgovore, ali nije odbacio koaliciju s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPOe) i novom euroskeptičnom strankom austro-kanadskog magnata auto-dijelova Franka Stronacha, što je koalicija koju rezultati omogućuju.

Antiimigracijska i antiislamistička FPOe koja želi okončati korištenje novaca poreznih obveznika za spašavanje slabijih zemalja euro zone, ojačala je svoj udio glasova za skoro četiri posto na 21,4 posto.

"Ovo je nevjerojatan uspjeh. Mi smo pobjednici izborne noći", rekao je čelnik FPOe-a Heinz-Christian Strache.

Rast populista neprijateljskih prema euru ili imigraciji napredovali su od Nizozemske do Italije, Francuske, Finske i Grčke od početka financijske krize 2008. predstavljajući opasnost za centrističke stranke u vladama diljem Europe koje provode nepopularnu politiku štednje i strukturnih gospodarskih reformi.

Ekološka stranka zelenih, koja bi se vjerojatno pridružila sadašnjim koalicijskim strankama da nisu osigurale većinu, dobila je jedan posto više glasova, 11,5 posto. Stronachova stranka Team Stronach je dobila 5,8 posto. Nova liberalna stranka Neos je također veliki dobitnik izbora s 4,8 posto glasova što je iznad praga od četiri posto potrebnog za ulazak u austrijski parlament Nationalrat. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter