Austrija: Oštre kazne za nepoštivanje hitnog koridora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iz Hrvatskog autokluba (HAK) izvijestili su sve vozace koji iz Hrvatske putuju kroz Austriju da su ondje od 1. sijecnja uvedene oštre kazne za nepoštivanje obaveznih hitnih koridora, odnosno propisanih nacina sklanjanja prilikom zastoja prometa.

- Od 1. sijecnja ove godine Republika Austrija je uvela oštre kazne za vozace koji ne poštuju obvezne hitne koridore, odnosno nepropisno se zaustavljaju i ne sklanjaju prilikom zastoja prometa na autocestama i drugim cestama s dvije ili više prometnih traka u istom smjeru, stoji u HAK-ovu priopcenju.

Pojašnjavaju da je obvezni hitni koridor preventivni koridor koji vozaci moraju formirati i ostaviti slobodnim za prolazak vozila s pravom prednosti prolaska - austrijske policije, vatrogasaca, ambulantnih vozila, cestara te službe pomoci na cesti.

Taj koridor omogucuje tim vozilima da dodu do mjesta prometne nesrece sigurnije i do cetiri minute brže nego korištenjem postojecih prolaza za hitne slucajeve (tzv. zaustavne trake) ili da se probijaju kroz gužvu. Time se šansa za preživljavanje žrtava nesreca povecava do 40 posto, navodi se u priopcenju.

Kazna za ometanje vozila s pravom prednosti prolaska ili ilegalna vožnja obveznim hitnim koridorom u Austriji iznosi do 2.180 eura, a uvodenjem obveznih hitnih koridora Austrija je pocela primjenjivati isto nacelo koje je na snazi u Njemackoj, Ceškoj, Švicarskoj i Sloveniji.

U Austriji je u tijeku informiranje vozaca o toj novini, a više informacija dostupno je na web-stranicama Rettungsgasse.com.

- Obveza se odnosi na vozace osobnih vozila, motocikala, mopeda, teretnih vozila, autobusa i kocija, koji su u Austriji od 1. sijecnja 2012. dužni stvoriti preventivni hitni koridor za prolazak navedenih vozila u situacijama kad prometovanje na cesti stane odnosno kad prestane kretanje vozila.

Svi sudionici prometa na austrijskim autocestama i cestama s dvije ili više traka u istom smjeru koji voze lijevom trakom obvezni su pomaknuti svoja vozila krajnje lijevo, a oni koji voze desnom trakom i desnim trakama udesno koliko je to moguce, oslobadajuci pritom sredinu kolnika za prolaz. Da bi se pomaknuli udesno, vozaci smiju uci na zaustavnu traku, pojašnjavaju iz HAK-a.

U HAK-u podsjecaju da je u Hrvatskoj na snazi slican propis jer Zakon o sigurnosti prometa na cestama precizira nacin propuštanja vozila s pravom prednosti prolaska i da kazna za nepoštivanje zakona u Hrvatskoj iznosi 500 kuna.


Podijeli: Facebook Twiter