Austrija odbila primiti 3 autobusa s migrantima iz Slovenije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog jačanja mjera sigurnosti nakon procjena o mogućim terorističkim prijetnjama pred Novu godinu Austrija je zadnjih dana odbila primiti od Slovenije veći broj izbjeglica i migranata koji se nisu mogli identificirati, potvrdila je u utorak slovenska policija.

- Austrija je zadnjih dana podigla stupanj ugroženosti te povećala kontrolu ulazaka, kazao je glasnogovornik slovenske policije Drago Menegalija, potvrdivši da je ta zemlja odbila tri autobusa iz Slovenije s oko 150 izbjeglica i migranata zbog problema s njihovom identifikacijom, što predstavlja sigurnosni rizik.

Migrante je Austrija odbila primiti jer nisu željeli sudjelovati u postupku kojim je trebalo utvrditi njihov pravi identitet i zemlju iz koje dolaze, pa su smješteni u izbjeglički centar u Postojni, kazao je Menegalija koji navodi da je riječ o privremenom rješenju i da se nada da će oni moći ući u Austriju kad se ustanovi njihov pravi identitet.

Televizijska postaja POP-TV navodi da je pravi razlog odbijanja skupine izbjeglica i migranata to što su Austrijanci tijekom  ispitivanja njihova identiteta utvrdili da nisu iz Sirije, kako su tvrdili, nego većinom iz Maroka i Irana.

Austrijske sigurnosne agencije su u subotu u Beču i više drugih gradova podigle stupanj pripravnosti za terorističke napade zbog dojava o povećanim terorističkim rizicima u danima pred Novu godinu.

Austrijska policija je prošlog četvrtka u izbjegličkom kampu u Leibnitzu uhitila dva mlada Sirijca, braću za koju sumnjaju da su povezani s islamističkim ekstremistima.

Ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner kazala je u utorak u razgovoru za jedan austrijski dnevnik da očekuje oko 120.000 molbi za azil u sljedećoj godini nakon što je ove godine zaprimljeno 87 tisuća molbi migranata i izbjeglica za dobivanje takvog statusa.

Iako je do sada primala migrante i izbjeglice koji se kreću tzv. balkanskom rutom prema sjeveru, ministrica je najavila zaoštravanje zakona koji se odnose na dobivanje azila jer će izbjeglice i migranti iduće godine Austriju koštati oko milijardu eura.

Zbog strožih kontrola izbjeglica Austrija na graničnom prijelazu Šentilj, uz najveći izbjeglički centar u Sloveniji, postavlja visoku ogradu, ali bez bodljikave žice.

Ministrica Mikl-Leitner je naglasila da je to potrebno zbog reguliranog i boljeg sustava primanja izbjeglica jer će novim sistemom austrijska policija moći provjeriti i pregledati do 11.000 migranata dnevno.

Od sredine listopada ove godine u Austriju je iz Slovenije ušlo skoro 370.000 migranata i izbjeglica, uglavnom iz Sirije, Iraka i Afganistana. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter