Austrija od 1. lipnja pooštrava granične kontrole na Brenneru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrija najkasnije do 1. lipnja namjerava uvesti pojačane kontrole na graničnom prijelazu Brenner prema Italiji, u sklopu oštrijeg pristupa EU-a migrantskoj krizi, rekao je u utorak ministar obrane Hans Peter Doskozil.

Uz ostala ograničenja, Beč očekuje da će se ove godine u odnosu na prošlu broj dolazaka izbjeglica i migranata u Italiju morskim putem udvostručiti na oko 300.000.

Na pitanje planira li Austrija podići ogradu na granici Doskozil je dogovorio da je najvažnije "na granicama uvesti sustav upravljanja sličan onome na Spielfeldu" na austrijskoj granici prema Sloveniji, piše Reuters.

Konkretan datum uvođenja oštrijih kontrola na važnome europskom prijelazu ovisit će o broju migranata i brzini izgradnje novoga pograničnog kontrolnog centra, rekao je ministar.

U utorak je počela priprema terena za izgradnju ograde čija je svrha spriječiti prolaz migrantima preko Brennera, piše AFP.

Austrijska tvrtka za održavanje autocesta Asfinag započela je s radovima postavljanja temelja za izgradnju nadstrešnice gdje će se obavljati kontrola, rekao je glasnogovornik tirolske policije Stefan Eder.

Datum početka radova na podizanju ograde još nije određen, podsjetio je.

U ponedjeljak navečer, talijanski državni tajnik za europske poslove Sandro Gozzi austrijski projekt izgradnje ograde ne Brenneru nazvao je "teškom pogreškom".

"Problemi se neće riješiti podizanjem improviziranih zidova", kazao je, podsjetivši Beč da "ponovno razmotri odluku koja se protivi duhu i uvjetima europskih sporazuma". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter