Austrija: Medijska kampanja za odvraćanje tražitelja azila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Austrija želi obeshrabriti Afganistance da traže azil na njezinu teritoriju tako što će financirati oglase na autobusima u Kabulu, Facebooku i na televiziji s porukom da nisu dobrodošli.

Austrija, posljednja postaja prije Njemačke, u koju želi doći najviše izbjeglica i migranata s Bliskog istoka, našla se pod udarom Europske komisije i organizacija za zaštitu ljudskih prava zbog određivanja izbjegličkih kvota.

"Savezna vlada odredila je gornju granicu od 37.500 tražitelja azila ove godine. Kako bi se održao taj broj, nužno je smanjiti priljev izbjeglica", rekla je ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner.

"Moramo biti pošteni i ljudima u njihovim zemljama reći o strogim zakonima za traženje azila u Austriji", dodala je.

Poučena prošlogodišnjom kampanjom u kosovskim medijima za obuzdavanje priljeva migranata iz te zemlje, Austrija će platiti postavljanje velikih postera u pet najvećih afganistanskih gradova i oglašavanje na više od tisuću internetskih stranica i u dnevnim novinama u Afganistanu, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova. "Nema azila u Austriji" iz ekonomskih razloga, tekst je austrijskih oglasa koji će biti tiskan velikim crvenim slovima.

Austrija, u kojoj živi 8,5 milijuna stanovnika, prošle je godine primila 90.000 tražitelja azila, pri čemu četvrtinu čine Afganistanci, a taj se trend nastavlja i ove godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter