Austrija: Kako od turizma živjeti cijelu godinu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izvrsnost na svakom koraku, bilo da je riječ o turističkom školama, wellnessu i toplicama ili pak golf igralištima. Da, Austrija je pravi primjer kako se pojedini turistički projekti bez problema mogu preslikati u Hrvatsku kada bi za to bilo želje, volje i interesa.

Slikoviti kontinentalni kraj čija idila osvaja na svakom koraku pokazao je da se od turizma može živjeti cijele godine a da za to nije potrebno izgraditi masu apartmana, velebne zatvorene resorte koji će biti prazni pola godine i narušiti izgled krajolika te da je itekako moguće školovanje turističkih djelatnika približiti onome što je najpotrebnije u samoj praksi. Održivost i ekologija, tako se može opisati ono što Austrijanci provode ne samo riječima, nego i djelom.

U to su se proteklog tjedna u Štajerskoj i Gradišću uvjerili predstavnici Ministarstva turizma na čelu s ministrom Darkom Lorencinom, predstavnici Hrvatske turističke zajednice s direktoricom Meri Matešić, ali i predstavnici drugih ministarstava koji neposredno utječu na realizaciju raznih projekata u ovoj branši koja se iz godine u godinu pokazuje spasonosnom za hrvatsko gospodarstvo i proračun.

Posjetili su tri projekta koja bi u sličnom obliku itekako dobro došla Hrvatskoj, a posebice Istri - privatnu Turističku školu i internat Bad Gleichenberg na osnovi čijeg iskustva se može izgraditi i urediti najavljeni centar izvrsnosti u turizmu u Rovinju, javno-privatno golf igralište Klöch koji je dobar primjer funkcioniranja golf igrališta bez apartmana kakvi se planiraju u Poreču i Novigradu te toplički kompleks Reiters Supremhotel u Bad Tatzmasdorfu koji je proglašen jednim od 10 najboljih spa hotela na svijetu. (Napisala i snimila Barbara BAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter